Csütörtökön pont kerülhet e Čentéš-ügy végére

2014. december 3. - 12:57 | Belföld

Az Alkotmánybíróság csütörtöki nyilvános ülésén dönthet Jozef Čentéš főügyészi kinevezésének megtagadásáról.

Csütörtökön pont kerülhet e Čentéš-ügy végére

Emlékezhetünk, hogy annak ellenére, hogy a parlament 2011-ben megválasztotta Jozef Čentéšt főügyésszé, Ivan Gašparovič akkori államfő két évig nem volt hajlandó kinevezni őt, végezetül pedig azt megtagadta. Čentéš ezt követően az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte ezzel az alapvető jogai sérültek.

Az Alkotmánybíróság nyilvános tárgyalása október 23-án kezdődött az ügyben, ám röviddel a megkezdése előtt érkezett meg Gašparovič levele, amelyben a volt államfő követelte, hogy az eljárás részese lehessen, egyúttal eljárásbeli hiányosságok miatt a tárgyalás elnapolását kérte. A szenátust vezető Orosz Ladislav ugyan kimondta, hogy maga Ivan Gašparovič nem részese az eljárásnak, ugyanakkor lehetővé tette számára, hogy reagáljon Jozef Čentéš beadványára, illetve a tárgyaláson zajló eseményekre.

Az előzmények közé tartozik, hogy Gašparovič azzal utasította vissza Čentéš kinevezését, hogy kétesek voltak a parlamentben a megválasztásának körülményei, egyúttal azt is felhozta ellene, hogy kitörölte Igor Matovič (OĽaNO) vallomását a politikai korrupcióról. Čentéš azzal védekezett, hogy véletlenül törölte ki, és ebben Matovič sem látott kivetnivalót. Az ügyben ráadásul fegyelmi eljárás sem indult.

Čentéš az alkotmánybírósági tárgyaláson azt mondta, hogy a volt államfő döntésének eltörlését kéri, illetve a folyamat újraindítását, ami azt jelentené, hogy ismét jelölt lenne a főügyészi posztra. Amennyiben pedig megvalósíthatatlan volna egy ilyen lehetőség, 150 ezer eurós kártérítést követel. Mint kifejtette, a perköltségek térítése után fennmaradó összeget jótékonysági célra fordítaná, és nem kíván egyetlen eurót sem megtartani.

Ismert, hogy a 2012-es választások után felállt, smeres többségű parlament 2013 júniusában megválasztotta főügyésszé Jaromír Čižnárt, akit Gašparovič rövid időn belül ki is nevezett. Az Alkotmánybíróságot ugyanakkor blokkolta, hogy Čentéš beadványa ügyében mind a panasztevő, mint Gašparovič, mint államfő elfogultsági indítványokkal élt bizonyos alkotmánybírók ellen, míg végül egyetlen bíró sem maradt, aki dönthetne az ügyben. A zárlatot Andrej Kiska oldotta fel, aki visszavonta az elnöki hivatal indítványait. Gašparovič viszont azóta is kapaszkodik és az eljárás részese akar maradni.

TASR/para