Az Alkotmánybíróság eltörölte Gašparovič döntését. Kimondták, hogy Čentéš jogai sérültek!

2014. december 4. - 11:53 | Belföld

Az Alkotmánybíróság csütörtöki nyilvános ülésén eltörölte Ivan Gašparovič 2012. december 28-i döntését.

Az Alkotmánybíróság eltörölte Gašparovič döntését. Kimondták, hogy Čentéš jogai sérültek!

Az akkori köztársasági elnök azzal a döntésével megtagadta Jozef Čentéš főügyésszé való kinevezését. Az ügyben határozó szenátus egyúttal azt is kimondta, hogy a kinevezése megtagadásával sérültek a parlament által megválasztott Čentéš alkotmányos jogai.

Az Alkotmánybíróság Orosz Ladislav által vezetett I. szenátusa elvetette azt a lehetőséget, hogy a döntést visszautalnák az elnöki hivatalnak, ellenben 60 ezer euró kártérítést határozott meg a ki nem nevezett főügyészjelölt számára. Egyúttal az elnöki hivatalnak kell állnia a 2222 eurót kitevő perköltséget.

Az Alkotmánybíróság nem fogadta el Ivan Gašparovič érveit, melyekkel a főügyészjelölt kinevezésének megtagadását indokolta. Egyszersmind nem ismerte el azt sem, hogy maga Gašparovič az eljárás érintettjévé válhasson, amelyet az exállamfő követelt. Ebből kifolyólag nem adtak helyt az elfogultsági indítványának sem, amelyet az ügyben eljáró szenátus két tagja, Orosz Ladislav és Ľudmila Gajdošíková ellen tett.

A Čentéš-ügy

Emlékezhetünk, hogy annak ellenére, hogy a parlament 2011-ben megválasztotta Jozef Čentéšt főügyésszé, Ivan Gašparovič akkori államfő két évig nem volt hajlandó kinevezni őt, végezetül pedig azt megtagadta. Gašparovič azzal utasította vissza Čentéš kinevezését, hogy kétesek voltak a parlamentben a megválasztásának körülményei, egyúttal azt is felhozta ellene, hogy kitörölte Igor Matovič (OĽaNO) vallomását a politikai korrupcióról. Čentéš azzal védekezett, hogy véletlenül törölte ki, és ebben Matovič sem látott kivetnivalót. Az ügyben ráadásul fegyelmi eljárás sem indult. Čentéš parlamenti megválasztásában pedig az Alkotmánybíróság ugyancsak nem talált semmilyen kivetnivalót.

Čentéš ezt követően az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte az alapvető jogai sérültek. Az Alkotmánybíróságot ugyanakkor blokkolta, hogy Čentéš beadványa ügyében mind a panasztevő, mind Gašparovič, mint államfő elfogultsági indítványokkal élt bizonyos alkotmánybírók ellen, míg végül egyetlen bíró sem maradt, aki dönthetne az ügyben. A zárlatot Andrej Kiska oldotta fel, aki visszavonta az elnöki hivatal indítványait.

2012-es választások után felállt, smeres többségű parlament 2013 júniusában megválasztotta főügyésszé Jaromír Čižnárt, akit Gašparovič rövid időn belül ki is nevezett.

Čentéš 150 ezer eurós kártérítést követelt, de mint kifejtette, a perköltségek térítése után fennmaradó összeget jótékonysági célra fordítaná, és nem kíván egyetlen eurót sem megtartani.

TASR/para