A cinikus Fico nem lát visszautat főügyész-ügyben, hisz megválasztották a sajátjukat

2014. december 4. - 13:14 | Belföld

Robert Fico kijelentette, hogy elfogadja az Alkotmánybíróság döntését, de nem lát visszautat.

A cinikus Fico nem lát visszautat főügyész-ügyben, hisz megválasztották a sajátjukat

Mint ismert, az Alkotmánybíróság elismerte, hogy sérültek Jozef Čentéš jogai azzal, hogy Ivan Gašparovič 2012 decemberében, két évvel a parlament általi megválasztása után megtagadta főügyészi kinevezését. Az Alkotmánybíróság egyúttal el is törölte Gašparovič jogsértő, a kinevezés megtagadására vonatkozó döntését.

"Elfogadom az Alkotmánybíróság döntését, de nem hiszem, hogy mi hibát követtünk volna el. Ivan Gašparovič államfő döntött Čentéš kinevezésének elutasításáról, Jaromír Čižnár pedig ezután törvényesen lett megválasztva főügyésszé. Nem látok semmilyen visszautat ez ügyben" - jelentette ki sajtótájékoztatón Fico.

Richard Sulík (SaS) szerint ideális esetben most az következne, hogy Čižnár lemond, és átengedi a főügyészi funkciót Čentéšnek, akit már két évvel ezelőtt ki kellett volna nevezni. Hozzátette, már ez elejétől hangoztatják, hogy Gašparovič nem teljesítette kötelességét. Mint mondta, jogászokkal vizsgálják majd meg a lehetőségeket.

Pavol Abrhan (KDH) közölte, örül annak, hogy még ha hosszú ideig is tartott, az Alkotmánybíróság erre a megállapításra jutott.

Miroslav Kadúcot (OĽaNO) nem lepte meg a döntés, arra viszont kíváncsi, hogy most mi lesz. "Olyan helyzet alakult ki, mintha tulajdonképpen két főügyészünk lenne" - vélekedett. Hozzátette, hogy Čižnár vélhetően jogellenesen lett megválasztva.

TASR/para