Sovány deficittel számol a Fico-kormány - elfogadta a parlament az állami költségvetést

2014. december 4. - 14:39 | Belföld

A parlament 81 képviselő szavazatával jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést.

Sovány deficittel számol a Fico-kormány - elfogadta a parlament az állami költségvetést

A 142 jelenlévő képviselő közül 53-an nemmel szavaztak, 8-an pedig tartózkodtak.

Az államháztartás hiánya jövőre az idei 2,9%-ról 2,29%-ra csökkenhet a költségvetés szerint, míg az államadósság a GDP 55%-a alatt maradhat. Legalábbis ezzel számol a Fico-kormány.

A kormány a GDP 0,2%-ának megfelelő tartalékot is képzett a makroökonómiai folyamatokkal kapcsolatos kockázatokra, ennek oka a kelet-ukrajnai geopolitikai konfliktus, amely kihatással van az európai gazdaságokra is.

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter kifejtette, hogy a kormány több intézkedésére is forrást kellett találniuk. Ezek közé sorolta az alacsony keresetű alkalmazottak egészségügyi biztosítása leírásának lehetőségét, a pedagógusok és a közigazgatási és állami szolgálatot teljesítő alkalmazottak béremelését, az óvodák kapacitásának bővítését, valamint a rendszeres szociális segély és a kereset párhuzamos felvételének lehetővé tételét. A pénzügyminiszter szerint ezek közül éppen a járulékkedvezmény "kerül" a legtöbbe, 150 millió euróba.

A parlament jóváhagyott néhány módosítást is a költségvetést illetően, amelyek által nő az elnöki hivatal, az oktatásügyi, a gazdasági, a munkaügyi és az egészségügyi minisztérium költségvetése, és ezáltal növekedett az eredetileg kitűzött 1,98%-os hiánycél a végső 2,29%-ra.

A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a szlovák gazdasági az idén 2,4%-kal bővül, jövőre pedig némileg gyorsabban, 2,6%-kal. A foglalkoztatottság a becslésük szerint jövőre 0,4%-kal nőhet, leginkább a piaci szolgáltatásoknak és az iparnak köszönhetően.

2015-ben 13%-ra csökkenhet a munkanélküliség, amit az előrejelzések szerint az is segít, hogy jövőre csökken a gazdaságilag aktív lakosság száma. A reálbérek jövőre 2,1%-kal nőhetnek, ami a pénzügyminisztérium szerint mindenekelőtt a termelékenység növekedésének köszönhető.

TASR/para