Čentéš mindent kitálalt: annak idején beleegyezett, hogy Čižnár jelöltként induljon!

2014. december 7. - 17:15 | Belföld

Jozef Čentéš egy televíziós interjúban bevallotta, hogy tavaly beleegyezett Čižnár jelölésébe a főügyészválasztáson. Bevallása szerint erről négyszemközt beszéltek annak idején.

Čentéš mindent kitálalt: annak idején beleegyezett, hogy Čižnár jelöltként induljon!

Jaromír Čižnár főügyész tegnap kijelentette, Jozef Čentéš hamarosan felfedi a főügyésszé választásának pontos körülményeit. A főügyész azt ígérte, amennyiben ezt Čentéš nem teszi meg, ő maga fog kitálalni az ügy részleteiről.

Erre azonban minden bizonnyal nem lesz szükség, hiszen Jozef Čentéš vasárnap egy politikai vitaműsor vendége volt, ahol elmondta, hogy Čižnárral tavaly májusban kétszer is találkozott.

Bevallotta, ezeken a találkozásokon az ő ki nem nevezéséről, valamint a Čižnárnak felkínált főügyészi tisztségről is szó esett, de akkor ettől Čižnár ódzkodott.

Čentéš azt ígérte Čižnárnak, hogy támogatni fogja őt és nem lesznek semmilyen fenntartásai, ha jelöltetni fogja magát. Mindezt azonban olyan feltételhez kötötte, hogy Čižnár megígéri neki, lemond a főügyészi posztról az ő javára, ha az Alkotmánybíróság úgy véli, jelöltetésével megszegte Čentéš jogait. Erre azonban már nem került sor, mivel az Alkotmánybíróság szerint Čižnár kinevezése jogszerű volt.

Čentéš mindemellett megjegyezte azt is, hogy Gašparovič volt az első olyan szlovák elnök, akinek döntését az Alkotmánybíróság jogsértésként kezelte.

A volt államfő is a műsor vendége volt. Szerinte az egész ügy túl lett tárgyalva, ugyanis „az Alkotmánybíróság nem az alkotmány, a törvény és a többi norma értelmében döntött, hanem politikai indíttatásból”.

Gašparovič egyelőre hezitál, hogy ügyét nemzetközi bíróság elé vigye vagy sem – először alaposan át akarja gondolni a dolgot.


TASR/para