Európai pert nyert Szlovákia a Dôvera ellen

2014. december 8. - 15:33 | Belföld

Az Európai Bizottság a szlovák állam javára döntött a Dôvera által kezdeményezett perben - tájékoztatott a Trend.sk portál.

Európai pert nyert Szlovákia a Dôvera ellen

A 2007 óta tartó perben a Dôvera egészségügyi biztosító azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják meg annak jogszerűségét, hogy az állam mekkora összegű segélyt nyújtott a tulajdonába tartozó biztosítóknak. A korábbi kormány ugyanis 153,4 millió eurós állami támogatást nyújtott az állami biztosítóknak.

A Dôvera kérte a Közös Egészségbiztosító (SPZ) 2006 januárjában történt alaptőke-emelésének vizsgálatát, később pedig azt is kérték, hogy vizsgálják ki az Általános Egészségbiztosító (VšZP) első Fico-kormány idején, 2010 januárjában történt alaptőke-emelését 65,1 millió euróval.

Andrej Králik az Európai Bizottság pozsonyi képviseletétől azt mondta, hogy ezek az állami segélyek nem álltak ellentétben a vonatkozó európai jogszabályokkal. Az Európai Bizottság emellett azzal indokolta a döntését, hogy az egészségügyi biztosítók ebben az esetben nem vállalatok, és nem végeznek az EU szabályai szerint értelmezhető gazdasági tevékenységet, ezért az állami segélyezésük nem is tartozik az EB hatáskörébe.

TASR/para