Tilosban parkoltál vagy gyorshajtottál Magyarországon? Mostantól nem úszod meg!

2014. december 8. - 11:31 | Belföld

Mostantól nem ússzák meg a gyorshajtást a Magyarországon közlekedő szlovák rendszámosok - írja a 444.

Tilosban parkoltál vagy gyorshajtottál Magyarországon? Mostantól nem úszod meg!

Mielőtt rátérnénk a lényegre, az érthetőség kedvéért vegyük sorba, kik azok az autósok, akik Magyarországon szlovák rendszámú gépkocsival közlekednek. Ők vagy

- szlovák állampolgárok

vagy

- magyar állampolgárok.

Az ugye világos, miért közlekedik valaki szlovák rendszámú autóval, ha szlovák állampolgársággal / lakhellyel / vállalkozással rendelkezik. De miért éri meg a magyar állampolgároknak szlovákiai céget alapítani, és a cég nevére autót vásárolni? Ezért:

- a vételárból és az üzemanyag árából visszaigényelheti az ÁFÁT,

- nincs súlyadó, teljesítményadó (csak ennél jóval enyhébb regisztrációs adó)

- nincs cégautó adó,

- Szlovákiában kedvezőbbek a biztosítási díjak,

- és végül, de nem utolsó sorban: csak akkor kell befizetni a Magyarországon bezsebelt parkolási- és közlekedési bírságokat, ha megállították, és tettenérték.
A Magyarországon külföldi renszámmal közlekedő szabálysértők 2013-ban legalább 69 ezer esetben úszták meg így a bírságolást. Nem biztos, hogy ennek most teljesen vége, de a magyar hatóságok egy eddig nem gyakorolt módszert vetettek be, mégpedig azt, hogy külföldre is postázzák a bírságról szóló határozatot, vagyis a fizetési felszólítást. Például Párkányba:
Mi teszi lehetővé, hogy egy EU-tagállam rendőrsége egy rendszám alapján megtudja egy másik tagállamhoz tartozó gépkocsi tulajdonosának adatait, postacímét?
A Totalcar cikke szerint már 2011-ben született egy EU-s irányelv, miszerint egy adott tagállam hatóságai adatlekérdezést indíthatnak egy másik tagállam rendszerében. Az országok akkor néhány éves felkészülési időt kaptak arra, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák a módszert, és úgy tűnik, 2014 végére a magyar és szlovák hatóságok megkezdték az adatcserét.
Az egyelőre homályos, mi történik, ha a szabálysértő a külföldre postázott fizetési felszólítás ellenére sem fizeti be a bírságot, de annyi biztos, hogy ezentúl a szlovák rendszám nem akadályozza a magyar rendőrséget abban, hogy megtudja külföldi kocsi tulajdonosának külföldi postacímét, és eljuttassa hozzá azt a bizonyos "sárga csekket".
(parameter/444)