Egyre több hamis bankjegy kerül forgalomba

2014. december 9. - 11:32 | Belföld

A rendőrség informácói szerint idén a tavalyi évhez képest megduplázódott a hamis euróbankjegyek száma – ez főleg az 50-es és a 100-as bankjegyeket érinti.

„Ezek nagyon jó minőségű hamisítványok, első látásra nem lehet észrevenni, hogy nem eredetiek“ – tájékoztatott Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A hamis bankjegyek egész Szlovákiában felbukkantak. A nyomozók kiderítették, hogy az ezzel kapcsolatos bűncselekményeket leginkább románok, magyarok és bolgárok követik el, akik leginkább nagyobb városokban fordulnak meg.

„A hamisítványokat óvatosan helyezik forgalomba, nehogy hamar feltűnjön, hogy mit követnek el“ – mondta Slivka. A csalók a mobiltelefonok internetes vásárlásánál is hamis pénzzel fizettek.

A tavalyi év 11 hónapja alatt a rendőrség 96 darab 50 eurós, idén azonban már 236 hamis euróbankjegyre bukkant. A hamis 100 eurós banjegyek száma a tavalyi 98-ról 227-re növekedett.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy akinél felmerül a gyanú, hogy a vásárlásnál hamis bankjegyhez jutott hozzá, az illető rögtön jelentse az illetékes szervnek.

„Ha valaki hamis bankjeggyel fizet, bűncselekmény részese lehet, amit általában két éves szabadságvesztéssel büntetnek“ – figyelmeztetett a rendőrszóvivő, aki mindehhez még azt is hozzátette, hogy a pénzhamisítókat 7 évtől 10 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

sme.sk, SITA/para

Címkék: hamis bankjegy, euró