Az Európai Néppárt szakmai meghallgatást tart az őshonos nemzeti kisebbségek témájában

Nagy József, a Híd párt EP képviselője az Európai Parlament néppárti frakciójában még szeptember folyamán javaslatot nyújtott be az őshonos nemzeti kisebbségek ügyének felkarolására - tájékoztatott sajtóközleményében a Híd párt.

A néppárti frakció keddi ülésén döntöttek arról, hogy foglalkoznak a témával. A Híd közlése szerint ez az első eset, hogy az Európai Parlament szakmai ügymenetébe bekerül a téma.

Nagy József szerint ez az első komoly lépés egy európai kisebbségi minimum eléréséhez. „Eddig ezt a témát - pont a nemzeti érzékenységek miatt - még soha nem merték megnyitni az Európai Parlamentben. 2015-ben viszont végre egy néppárti szervezésű szakmai meghallgatás lesz a témában." - magyarázta.

Kifejtette, hogy az Európa Tanácsban az elmúlt két évben együtt dolgozhatott az ún. Kalmár-jelentésen, amely a kisebbségek jogait és helyzetét vizsgálja Európában, és követeléseket is megfogalmaz ezen a területen. „Célom, hogy mindezeket behozzam az uniós színtérre is. Más - sokkal kevésbé konfliktus-generáló - ugyanis a kisebbségvédelmi igények fogadtatása otthon is, ha Brüsszelből jön rá ajánlás." - hangsúlyozta Nagy.

A képviselő szerint a kisebbségi minimum konkrét kérdései közé tartozik az identitáshoz való jog hatékony védelme a kisebbségek számára, a minden fél számára elfogadható területi önkormányzati megoldások létrehozatala a konfliktus-megelőzés érdekében, az oktatáshoz való jog és a kisebbségi nyelvhasználati jogok kiteljesedése, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem a valódi esélyegyenlőség elérése érdekében.

h/para