Feljelentették Simonékat, akik szerint így büntetik a kormány kritikusait

2014. december 10. - 15:48 | Belföld

Közös sajtótájékoztatót tartott Simon Zsolt (Híd) és Ján Mičovský (OĽaNO), arra reagálva, hogy az Állami Erdészet és a TANAP Állami Erdők rágalmazásért jelentették fel őket.

Feljelentették Simonékat, akik szerint így büntetik a kormány kritikusait

Simon Zsolt közölte, hogy a kormány és tagjai tartanak a nyilvánosság ellenőrzésétől, ezért a kritikusaikat az állami cégeken keresztül próbálják büntetni. Az ellenzéki képviselők szerint koordinált, felülről irányított fellépés zajlik ellenük.

"Ľubomír Jahnátek vélhetően a legjobb védekezés a támadás elve alapján cselekszik, ezért utasításba adta az állami cégek alkalmazottainak, hogy indítsanak támadást azok ellen, akik nevén nevezték a közismert ügyeket" - jelentette ki a parlamentben a volt földművelésügyi miniszter. A büntető feljelentést a képviselők megfenyegetésének tartja.

Mičovský ugyanakkor üdvözli a büntető feljelentést, és bízik abban, hogy az állami cégeknél ezáltal majd új szelek fújnak, amelyek kisöprik a régi szemetet. Úgy véli, az Állami Erdészetnél folyó ügyekre figyelmeztetni kell az embereket, mert a vagyonuk a tét.

Mindkét képviselő kitart korábbi kijelentései mellett, miszerint a két állami társaságnál elherdálják a közpénzeket. "Vizsgálják csak meg a büntetőjogi szervek, ki védi a polgárok érdekeit" - jegyezték meg.

Közölték, hogy jóval áron alul adják el a 2014-es szélviharban elpusztult fák tönkjeinek köbméterét, mert míg nálunk 25 euróért értékesítik, addig a Tátra lengyel oldalán 55-ért. Úgy vélik, így köbméterenként 30 euróval fosztják meg a polgárokat, összesen pedig mintegy 4 millió euró vész el.

Simon korábban kijelentette, hogy az Állami Erdészet úgy osztogatja a fát, ahogy akarja, minden versenyeztetés nélkül.

Lenka Burdová a TANAP Állami Erdők szóvivőjeként közölte, hogy a lefolytatott vizsgálat során nem merült fel törvénysértés gyanúja, Simon Zsolt viszont továbbra is "hamis információkat terjeszt", ezért tesznek büntető feljelentést.

TASR/para