Öröm és boldogság: Idén egyszer sem sérültek a kisebbségek nyelvi jogai

2014. december 10. - 12:37 | Belföld

A kormány szerdai ülésén tudomásul vette a Kormányhivatal azon jelentését, hogy az idén egyetlen panaszt sem tettek a kisebbségi nyelvtörvény megsértéséért.

Öröm és boldogság: Idén egyszer sem sérültek a kisebbségek nyelvi jogai

A Kormányhivatal hatáskörébe tartozik a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény megsértésének büntetése, ám a 2014-ben egyetlen beadványt sem kaptak e téren.

Igor Federič, a jelentés beterjesztője közölte, hogy 2013-ban 37 alkalommal tettek panaszt a kisebbségi nyelvtörvény megsértésének gyanújával, melyek többsége az életet és testi épséget, illetve a vagyontárgyakat veszélyeztető cselekményre vonatkozó felhívásnak a kisebbség nyelvén való hiányára figyelmeztetett azon községekben, ahol a kisebbség aránya meghaladta a 20%-ot. Federič szerint azonban az ellenőrzéskor észlelt hiányosságokat elhárították.

A 2014-es jelentésben szó esik arról, hogy a hivatal összesen kilenc járási hivatalban tartott ellenőrzést arról, hogy az államigazgatási szerv betartja-e a kisebbségi nyelvhasználati törvény rendelkezéseit. Ezek közül csak a mezőlaborci (Medzilaborce) járási hivatalban fedeztek fel hiányosságot.

A Kormányhivatal egyúttal 656 településre küldött egy kérdőívet, ahol valamely kisebbség részaránya meghaladja az adott község lakosságának 20%-át, és a kisebbségi nyelvhasználatról érdeklődtek. Az adatgyűjtés szeptember és október között zajlott. A megszólított községek közül 560-ból küldték vissza a kérdőívet.

A begyűjtött információkból az derül ki, hogy 87%-uk a település kezdetét és végét is jelzi a kisebbség nyelvén, a magyarlakta településeken pedig ez az arány 94%. A ruszinok által lakott községekben 64%, az ukrán kisebbséggel bíró településeken pedig 60%-os ez az arány. Ugyanakkor a roma kisebbség által lakott települések mindössze 34%-ában szerepel roma nyelven is a helységnévtábla.

TASR/para