"Százszor nagyobb botrány, mint a CT-ügy" - Počiateket masszírozzák a parlamentben!

2014. december 12. - 13:55 | Belföld

A parlament rendkívüli ülésén pénteken délelőttől tárgyalják a Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

"Százszor nagyobb botrány, mint a CT-ügy" - Počiateket masszírozzák a parlamentben!

A miniszter az ellenzék szerint 100 millió eurótól fosztja meg az adófizetőket az elektronikus útdíj üzemanyagkártyákkal történő fizetését lehetővé tevő rendszer működtetésére kiírt pályázat J&T-hez köthető győztesével kötött 135 milliós szerződéssel.

A 13 évre szóló 135 millió eurós megatender győztese a Cipruson bejegyzett Paywell cég, amelyet a J&T-hez közel állónak tartanak, hiszen a pénzügyi csoporthoz közeli cégekkel azonos a székhelye.

A kamionosok speciális kártyákkal fizethetik ki az útdíjat és ugyanezzel a kártyával fizethetnek az üzemanyagért is, a kártya pin kódjának ellenőrzését végzi a tenderen győztes cég.

Pavol Zajac (KDH) képviselő szerint azonban a cégre szabott tender miatt 100 millió euróval többe kerül ez a megrendelés. Ő azzal érvelt, hogy a bankok a hagyományos bankkártyákkal történő fizetés ellenőrzését 1%-os jutalékért végzik az autorizációs központjaikban, míg az útdíj esetében kért provízió 6,75%-os.

Počiatek azzal vágott vissza, hogy a bankokat semmi nem akadályozta abban, hogy részt vegyenek a tenderen.

Daniel Lipšic (Nova) erre azt mondta, hogy más cégek a pályázat kiírásánál már eleve úgy láthatták, hogy "nem kívánatosak", és nem győzhetnek, hasonlóan a pöstyéni CT-ügyhöz. "Miért nem jelentkeztek a CT-tenderre? Elméletileg jelentkezhettek volna, de látták, hogy nem győzhetnek" - fogalmazott.

Július Brocka (KDH) ezt kiegészítette azzal, hogy a CT kb. 1 millió euróval volt drágább, mint kellene, ez esetben viszont 100 milliós az elherdált közpénz. "Ez százszor nagyobb botrány, mint a pöstyéni CT-ügy" - szögezte le.

A képviselők ugyancsak megemlítették, hogy a Paywell társaság egy nappal azelőtt jött létre, hogy kiírták a tendert az ügyben. A cég részvényese, az Evock Limited pedig Cipruson székel, ugyanabban az épületben, ahol a J&T-hez köthető több társaság is.

Ľuboš Blaha (Smer) az összeesküvés elméletekhez hasonlította azt, amit az ellenzék állít. "Mindenről a földönkívüliek tehetnek, így ki tudja, hogy Ján Počiateknek földi gyökerei vannak-e?!" - vetette fel.

SME/para