Počiatek megúszta – az ellenzéknek nem sikerült menesztenie a közlekedési minisztert

2014. december 13. - 14:20 | Belföld

Az ellenzéknek nem sikerült leváltania Ján Počiatek közlekedésügyi minisztert. A rendkívüli parlamenti ülés pénteken egész nap zajlott. A bizalmatlansági indítványról szóló szavazás során 46 képviselő szavazott a leváltása mellett, míg 74-en tették le voksukat amellett, hogy a közlekedési miniszter maradjon eddigi funkciójában.

Počiatek megúszta – az ellenzéknek nem sikerült menesztenie a közlekedési minisztert

Természetes, hogy ki kellett írni a versenypályázatot az elektronikus útdíj üzemanyagkártya segítségével történő kifizetésére – mondta Počiatek az Európai Bizottság Szlovákia ellen indított eljárására hivatkozva. A bizottságnak nem tetszett, hogy a kiválasztott Fleetpay céggel a múltban versenytárgyalás nélkül kötöttek szerződést.

Počiatek elmondta, Ján Figeľ volt közlekedési miniszter az adott helyzetben két megoldást javasolt. Az első a versenytárgyalás meghirdetése volt, a második pedig szerződtetni a Nemzeti Autópálya-Társaság (NDS) által kiválasztott Fleetpay céget. „Felmerült, hogy közvetlen szerződéses viszonyba kell lépni a Fleetpay céggel. Azzal, amelyiket jelenleg bírálnak” – tette hozzá.

A közlekedési miniszter szerint a bankok sem lettek volna képesek olcsóbban kínálni az útdíj beszedésével kapcsolatos szolgáltatást. „Ha ez valóban igaz lenne, akkor a bankoknak és a cégeknek sorban kellett volna állniuk, hogy részt vegyenek a versenyben. Akkor hol voltak?“ – vágott vissza Počiatek.

Elmondása szerint összesen négy cég jelentkezett, végül kettő nyújtotta be ajánlatát. Holott a versenytárgyalás feltételeit aszerint állították össze, hogy a bankok is tudjanak arra pályázni.

Robert Kalňák belügyminiszter is Počiatek pártjára állt. Szerinte ugyanis a KDH már régen megoldhatta volna az elektronikus útdíj üzemanyagkártya segítségével történő kifizetését. Kalňák egyértelműen Ján Figeľt vonta felelősségre kötelessége elmulasztásáért.

Az egész napos vitát követően a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás nem okozott meglepetést: 46 képviselő szavazott a miniszter leváltása mellett, míg 74 kormánypárti képviselő Počiatek menesztése ellen szavazott.


TASR/para