FELMÉRÉS: Az idei karácsony csaknem 400 euróba fog kerülni a szlovákiai háztartásoknak

Idén a szlovákiai polgárok átlagosan 394 eurót költenek a karácsonyi ünnepek idején. A 2011-es évvel összehasonlítva ez 6 százalékos csökkenést jelent – derült ki a TNS Slovakia ügynökség felmérései alapján.

A felmérést novemberben készítették, amely során több mint ezer szlovákiai állampolgár véleményére, szokásaira voltak kíváncsiak.

Az eredmények alapján az emberek 217 euró értékben terveznek karácsonyi ajándékokat vásárolni. A legnagyobb összegben (316 euró) a főiskolai végzettségű emberek fognak költekezni. A felmérésből az is kiderült, hogy az életkor csökkenésével, a karácsonyi ajándékokra kiadott összeg is párhuzamosan csökken.

A legkevesebbet a 17 év alattiak költik ajándékokra, a felmérés szerint ők 130 euró alatt gazdálkodnak.

A karácsonyi nagybevásárlás végösszegét idén átlagosan 177 euróra becslik, amiből 129 eurót élelmiszerekre, 22 eurót alkoholos italokra, 26 eurót pedig alkoholmentes italokra költenek.

A hitelre történő ajándékvásárlást csupán a lakosok négy százaléka tervezi.

Annak ellenére, hogy a karácsony a meghittség és az öröm ünnepe, a megkérdezettek 69 százaléka anyagi problémának éli meg. A felmérés eredményei alapján a legkomolyabb anyagi gondokat a besztercebányai és a trencséni régiókban okoz.


TASR/para