Kiska aláírta a 2015-re szóló költségvetési törvényt

2014. december 16. - 16:10 | Belföld

Az államháztartási hiány 2,9 százalékról 2,29 százalékra csökkenhet és az államadósság 55 százalék alatt marad – áll a 2015-re vonatkozó költségvetési törvényben, melyet Andrej Kiska kedden írt alá.

A kormány a GDP 0,2%-ának megfelelő tartalékot képzett a makroökonómiai folyamatokkal kapcsolatos kockázatokra, ennek oka az ukrajnai geopolitikai konfliktus, amely kihatással van az európai gazdaságokra is.

A pénzügyminisztérim igyekezett több fontos problémára megoldást találni. Ide tartozik az alacsony keresetű alkalmazottak egészségügyi biztosísa leírásának lehetősége, a pedagógusok és a közigazgatásban dolgozó személyek béremelése, az óvodák kapacitásának bővítése és a rendszeres szociális segély és kereset párhuzamos felvételének lehetővé tétele. Peter Kažimír pénzügyminiszter elárulta, hogy ezek közül a legtöbbe, 150 millió euróba a járulékkedvezmények kerülnek majd.

Több pénzt kap az elnöki hivatal, az oktatásügyi minisztérium és több pénzt pumpálnak majd a munkaügyi-és egészségügyi minisztériumba is.

tasr/para