Alkotmánybíróság - Megtárgyalásra elfogadták Nagyudvarnok ügyét is

2014. december 17. - 19:15 | Belföld

A kassai Alkotmánybíróság szerdai zárt ülésén határozott több, a választásokkal kapcsolatos panaszról.

Alkotmánybíróság - Megtárgyalásra elfogadták  Nagyudvarnok ügyét is

A helyhatósági választások törvénytelensége és alkotmányellenessége miatt benyújtott panaszok közül további eljárás alá vonja a Nagyszombat, Tőketerebes és Kisszeben (Sabinov) városokban lezajlott válaszokat érintő beadványokat.

Előzetes intézkedést viszont nem hagytak jóvá Tőketerebes esetében, amellyel meggátolták volna, hogy Marek Čižmár (független) megválasztott polgármester elfoglalhassa funkcióját. A panaszt Tőketerebes esetén Marián Kolesár eddigi polgármester nyújtotta be, aki mindössze 54 szavazattal maradt alul. Kolesár a választók törvénytelen befolyásolásával és választási korrupcióval érvel, amelyek miatt büntető feljelentést is tett.

Hasonló a helyzet Nagyudvarnokban (Dunaszerdahelyi járás) is, ahol Tóth Ernő (MKP), a falu eddigi polgármestere az őt 39 szavazattal megelőző Ürögi János (független) győzelme ellen nyújtott be panaszt. Érveiről bővebben ITT írtunk. A községben ugyanakkor hétfőn letette az esküt az új polgármester, Ürögi János, mivel a jelek szerint Tóth Ernő törvénytelen módon halasztotta el a falu új önkormányzatának alakuló ülését.

A jelenlegi alkotmánybírósági határozat nem szól egyik fél javára sem, mindössze azt jelenti, hogy kivizsgálják a panaszos által bejelentett cselekményeket.

A helyhatósági választásokkal kapcsolatban összesen 105 panasz érkezett az Alkotmánybíróságra, tucatnyi település esetében indul eljárás.

TASR/para