Kiska visszadobta az offshore cégekről szóló törvényt, mert nem ér semmit

2014. december 18. - 14:38 | Belföld

A köztársasági elnök nem írta alá az offshore cégeket érintő törvényt. A parlament legközelebb jövőre tárgyalhatja.

Kiska visszadobta az offshore cégekről szóló törvényt, mert nem ér semmit

A közbeszerzési törvény módosítása betiltaná olyan cégek számára a közbeszerzéseken való részvételt, amelyek tulajdonosi hátterét a természetes személyek szintjéig nem lehet igazolni.

Andrej Kiska érvelése szerint azonban a törvénymódosítás nem ér sokat, nem lép fel hatékonyan. Kiska kivenné a törvényből azt a kivételt is, amely a határérték alatti, árukra és szolgáltatásokra vonatkozó, Szlovákia EU-s elnökségét érintő közbeszerzéseket érinti. Az elnök szerint indokolatlan, hogy ez esetben ráadásul még kivételt is tegyenek.

Kiska az indokolásában kifejtette, hogy tisztában van a jelenleg hatályos közbeszerzési törvény rugalmatlanságával és problémás kivitelezésével, ugyanakkor egy újabb kivétel beiktatása nem oldja meg a helyzetet.

Az államfő kifejtette, hogy üdvözöl minden olyan intézkedést, amely arra irányul, hogy a leleplezett kórházi tenderügyek után a közpénzeket megóvják az átláthatatlan offshore cégektől, ám hozzátette, hogy ezeknek az intézkedéseknek hatékonyaknak kell lenniük, figyelembe véve az alkotmányt, a nemzetközi jogokat és az EU-s rendelkezéseket.

Kiska szerint márpedig a törvénymódosítás ezeknek a feltételeknek nem tesz eleget. "Maguk a beterjesztők is bevallották, hogy a törvény nem lesz hatékony, és nem tudja megakadályozni, hogy a tendereket titkos háttérrel rendelkező cégek nyerjék meg, mivel csak a formális tulajdonosok leleplezését írja elő" - fogalmazott az állásfoglalásban.

Emlékeztetett a parlament azon határozatára, mellyel arra kötelezték a kormányt, hogy dolgozzák ki a végleges törvénytervezetet három hónapon belül, amellyel az egyes cégeknek nemcsak a tulajdonosaira, de haszonélvezőire is fény derülhet.

TASR/para