Akkor vihetné a végrehajtó a házad, ha legalább 10 ezer euró az adósságod

2014. december 19. - 14:40 | Belföld

Igor Hraško, az OĽaNO képviselője a végrehajtási rend ilyen célú módosítását javasolja.

Akkor vihetné a végrehajtó a házad, ha legalább 10 ezer euró az adósságod

Konkrétan azt, hogy a végrehajtó akkor tehetné rá a kezét az adós ingatlanjára, ha annak tartozása meghaladja a 10 ezer eurót. Jelenleg ez az érték mindössze kétezer euró. A parlament az első újévi ülésén foglalkozhat a javaslattal.

Hraško azzal érvel, hogy az állam feladata a végrehajtási folyamatban az volna, hogy a követelést azzal arányos és a jó erkölccsel is összeegyeztethető módon elégítse ki. A képviselő úgy látja, hogy ugyan van lehetőség a végrehajtásra különböző módon, a gyakorlatban még így is gyakran előfordul, hogy az adós elveszíti lakóhelyét egy annak értékénél összehasonlíthatatlanul alacsonyabb mértékű tartozása miatt.

Meggyőződése, hogy a határérték emelésével, mely felett végrehajtás alá vonható az adós ingatlanja, bizonyos fokú védelmet kap maga a tartozó fél is.

Hraško szerint egy nagyon fontos érv egy ilyen módosítás mellett az, hogy a gyakorlatban ilyen eseteknél az ingatlan megvonása és eladása után gyakran válik az adósból hajléktalan. "Ilyen esetben a hitelező problémája társadalmi problémává növi ki magát, nem beszélve arról, hogy ha az illető hajléktalanná válik, bármilyen egyéb végrehajtás ellene gyakorlatilag lehetetlenné válik" - fogalmazott.

A képviselő a 10 ezer eurós határértéket azzal magyarázza, hogy az egyes megyéktől függően egy 50 négyzetméteres lakás értékének harmadát-negyedét teszi ki.

Elfogadása esetén a törvénymódosítás májustól léphetne hatályba, de Hraško szeretné, ha vonatkozna a már megkezdett végrehajtási eljárásokra is. "Nem igazi retroaktivitásról (visszamenőlegességről) van szó, amely fogalmat az Alkotmánybíróság is ismeri" - szögezte le.

TASR/para