Az ötös és tízes után 2015 elején jön az új húszeurós is

2014. december 20. - 13:16 | Belföld

Európai Központi Bank (ECB) közleménye szerint azért van szükség az új bankók bevezetésére, hogy könnyebb legyen kiszűrni a hamis pénzeket.


Fotó: new-euro-banknotes.eu

Várhatóan 2015. február 24-én fog bemutatkozni az új húszeurós bankó Európa szerte. Az új papírpénzt harmadikként, az öt és a tízeurós után vezetik majd be. Az Európai Központi Bank közleménye szerint az új papírpénzeket nehezebben lehet hamisítani, ezért fontos azok mielőbbi bevezetése.

Az új húszeurós az Európai Központi Bankon keresztül fog eljutni az eurozóna államaiba még az új bankó hivatalos bevezetése előtt.

2015. február 6-án Rómában tartanak majd értekezletet, ahol az új papírpénzzel kapcsolatos ismereteket fogják nyilvánosságra hozni, illetve felkészítik az eurozóna államait a húszeurósok fokozatos cseréjére. Mindez hasonlóképpen zajlott az új öt-, illetve tízeurós bevezetésekor is.

Legutóbb az új tízeurós bankót vezették be az eurozóna államaiban 2014 szeptemberében. Az első papírpénzújítás az öteurós esetében történt 2013 májusában. Az új bankók cseréjéről elsősorban a bankautomaták gondoskodnak.


(webnoviny.sk)