TÖRTÉNELMI ÁRCSÖKKENÉS: Ilyen rohamosan még soha nem csökkent az üzemanyagok ára!

2014. december 21. - 08:39 | Belföld

Szlovákia jelenleg többet keres az ukrán válságon, mint amennyit általa veszít. Az Oroszország ellen irányuló szankciók az egyik oldalon gyengítik az orosz rubel értékét, másrészt pedig ezáltal rohamosan csökken a kőolaj, ezzel együtt pedig az üzemanyagok ára is.

Szlovákia eddigi története legnagyobb benzinárcsökkenésének tanúja. A 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj ára is literenként 2,5 centtel esik, így a 95-ös benzin 1,33 euróba fog kerülni, holott szeptemberben 1,48 eurót fizettünk érte literenként. A gázolaj ára 1,21 euró lesz.

Egyes elemzők szerint az elkövetkező napokban további 10 centtel eshet az üzemanyagok literenkénti ára, ami azt jelenti, hogy akár 49 euróért is teletankolhatjuk az autónkat, az eddigi 53 euró helyett.

A Tatra Bank elemzője, Juraj Valachy szerint azonban nem örülhetünk sokáig az olcsó benzinnek, számításai szerint ugyanis jövőre emelkedni fog az olaj világpiaci ára.

Egyelőre azonban további árcsökkenésre kell számítanunk. „Úgy gondolom, a töltőállomások további 15-20 centtel lejjebb vihetik áraikat, de ez az előrejelzés nem kell, hogy ténylegesen beigazolódjon. Egy 10 centes árzuhanás az üzemanyagárak tekintetében azonban gyakorlatilag biztosnak mondható“ – nyilatkozta Boris Tomčiak, a Colosseum társaság elemzője.

Szlovákiában már idén 0,1 százalékos defláció állt be. Ha azonban az áresés jelentősebb és tartósabb lesz, az gondot jelent majd a gyártóknak. „Amennyiben 2015-ben folytatódik az üzemanyagárak és az energiaárak csökkenése, valószínűsíthető, hogy a defláció elmélyül Szlovákiában. A fogyasztói árak ennek következtében egyre inkább csökkennének, ami megnöveli a lakosság fizetőképességét. A defláció azonban hosszútávon problémát jelent a gazdaságnak – figyelmeztetett Vladimír Baláž, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szakembere.


(pravda.sk)