Karácsonykor kevesebbet jótékonykodunk, mint az év más időszakában

2014. december 22. - 14:55 | Belföld

Karácsonykor a hozzánk közelállókkal szemben vagyunk adakozóbbak.

Ezzel szemben jótékonysági célra kevesebbet fordítunk az ünnepek alatt, mint az év más időszakában. Ez derül ki az Ipsos ügynökség Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában végzett felmérésén, mely során 4000 embert kérdeztek meg.

Ebből kiderült, hogy karácsonykor az emberek mintegy 46%-a adakozik, addig évközben ez az arány 56%-os. Általánosságban elmondható, hogy az emberek leggyakrabban a gyerekek megsegítésére adakoznak. "A legkisebbeken segít a szlovákiaiak 81%-a, a csehországiak 70%-a, a bolgárok 79%-a és a lengyelek 68%-a" - árulta el Richard Lörincz, a Profi Credit Slovakia társaság igazgatója, amely megrendelte a felmérést.

A második leggyakrabban segített csoport az időseké, majd az állatok következnek és csak utánuk a környezetvédelem.

A felmérés szerint szlovákok és a bolgárok azok, akik az adakozásnál a lehető legegyszerűbb formát választják, mégpedig az emelt díjas SMS-üzenetet (DMS). Szlovákiában a jótékonykodók 42%-a, Bulgáriában 46%-uk választja ezt a formát. A csehek legnagyobb arányban (32%) az adott szervezet számlájára utalják a pénzt, míg a lengyelek többsége (39%) konkrét terméket vásárol és adományoz. Szlovákiában az adományozók többsége 10 eurónál kisebb összegben jótékonykodik.

TASR/para