"Szlovákia lakosainak joguk van tudni az igazságot" - az Enel nyilvánosságra hozná a bősi erőmű dokumentációját

2014. december 22. - 15:33 | Belföld

A Szlovák Villamosművek az állam beleegyezését kéri a bősi vízi erőművel kapcsolatos teljes dokumentáció közzétételéhez.

"Szlovákia lakosainak joguk van tudni az igazságot" - az Enel nyilvánosságra hozná a bősi erőmű dokumentációját

Nyilvánosságra hoznák az erőmű működéséről szóló szerződést is, erről saját weboldalukon tájékoztattak. "Szlovákia lakosainak joguk van tudni az igazságot. A tanácskozások jegyzőkönyveiről, a három szerződésről, a levelezésről és az auditori jelentésekről, amelyeket nyilvánosságra kellene hozni" - írják.

A Villamosművek többségi tulajdonosa, az olasz Enel erről küldött levelet az állami Vízgazdálkodási Építésügyi Vállalatnak, egyéb állami szerveknek és a könyvvizsgálónak is.

A társaság a levelében leírja, hogy a dokumentáció azon részét is nyilvánosságra szeretnék hozni, amit üzleti titoknak tituláltak. Egyúttal beleegyezésüket adták, hogy nyilvánosságra kerüljön a bősi erőmű üzemeltetéséről szóló szerződés is. Azzal érvelnek, hogy sok félrevezető és igaztalan információ terjeng ebben az ügyben, ezért döntöttek amellett, hogy mindezt nyilvánosságra kellene hozni.

A Szlovák Villamosművek 2006-tól vette bérbe a bősi vízi erőművet. Robert Fico (Smer-SD) azonban december elején bejelentette, hogy azt felmondják, amiért azt a másik fél nem teljesítette. A Vízgazdálkodási Vállalat ez ügyben feljelentést tett, amit viszont a Villamosművek megalapozatlannak és hazugnak nevezett.

Aktualne.sk/para