Hiába zuhant az olajár, Szlovákiában továbbra is méregdrágán tankolunk

2014. december 23. - 12:56 | Belföld

Az olajárak zuhanása a nemzetközi piacon egyelőre véget ért, de továbbra is ötéves minimumon stagnál. Hogyan mutatkozott ez meg az európai üzemanyagárakon? - teszi fel a kérdést a Hospodárske Noviny gazdasági napilap.

Hiába zuhant az olajár, Szlovákiában továbbra is méregdrágán tankolunk

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) arab tagállamai az utóbbi időben jelentősen megnövelték termelésüket, és megerősítették azt is, hogy továbbra sem fogják vissza magukat.

Szaud-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek képviselői az Abu-Dzabiban tartott olajkonferencián szorosabb együttműködésre szólították fel az olajtermelő államokat, és felszólították őket, hogy az árak stabilizálása érdekében ne növeljék termelési mutatóikat.

Az OPEC még novemberben döntött úgy, hogy nem változtat a tagállamainak engedélyezett napi 30 millió hordó mennyiségben maximalizált kitermelésen - a nyár óta eső olajárak ettől csak tovább zuhantak.

A Brent típusú kőolaj hordója (159 liter) jelenleg 50,99 dollárt, azaz 62,61 eurót ér a nemzetközi piacon. Az év eleje óta 44 százalékkal esett a Brent ára, ez pedig az utóbbi 5-6 év legnagyobb árzuhanásának számít. Az amerikai, WTI típusú nyersolaj ára jelenleg 58,15 dollárd/hordó.

Négy éve nem volt ilyen olcsó az üzemanyag, de a szlovákiai lakosságot ez nem vigasztalja

A benzin és a gázolaj 2010 decembere óta nem volt ilyen olcsó Európában. A benzin Észtországban a legolcsóbb és Hollandiában a legdrágább, míg a gázolajat tankolók Luxemburgban járnak a legjobban, Nagy-Britanniában pedig a legrosszabbul.

A szlovákiai üzemanyagárak sajnos továbbra is az EU-átlag felett vannak, a környező országokhoz képest pedig Szlovákiában a legdrágább a benzin.

Al Nuaimi, Szaúd-Arábia olajipari minisztere úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi árak támogatólag hatnak a világgazdaságra és az olajkeresletre, ez pedig alacsonyabb árakhoz vezet. A kínálati oldalon viszont nincs minden rendben, mert az alacsony árak miatt nem éri meg új forrásokba invesztálni, és a jövőben lassulhat a kitermelés bővűlése. "Meggyőződésem, hogy javulni fog a helyzet az olajpiacon" - fogalmazott Al Nuaimi.

Szaúd-Arábia ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy nem csökkenti a termelést, és nem hagyja, hogy a piac magától stabilizálódjon. Az olajipari miniszter később hozzátette: Szaúd-Arábia akkor sem korlátozza a termelését, ha ezt meglépnék az OPEC-en kívüli tagállamok. "Üdvözöljük, ha ezek az országok korlátozzák termelésüket, de Szaúd-Arábia ezt biztosan nem teszi meg" - szögezte le.

Az olajár zuhanórepülése miatt az arabok azokat a spekulánsokat hibáztatják, akik nem működnek együtt az OPEC-el és a többi termelővel, és egyébként pontosan ezek azok a piaci szereplők, akik a leginkább megsínylik az alacsony árakat. Szaúd-Arábia álláspontja szerint a Perzsa-öböl államaira nincs különösebb hatással az alacsony olajár, továbbra is ezeken a területeken termelik a leghatékonyabban, legolcsóbban az olajat.

Üzemanyagárak az Európai Unióban (táblázat: Hospodárske Noviny)

(parameter)