Karácsonykor is dolgoznod kell? Erre tarthatsz igényt

2014. december 23. - 15:00 | Belföld

A munka az ünnepek alatt mindig többet ér. A dolgozó döntheti el, hogy magasabb bért, vagy szabadságot kér kompenzációként a munkáltatótól. A Hospodárske Noviny összeállítása.

A Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza, milyen típusú munkát lehet végezni ünnepek idején, és azt is, mennyivel magasabb bért érdemelnek ilyenkor a dolgozók.

A munkáltatónak ilyenkor két lehetősége van, vagy szabadságot kínál a az átdolgozott ünnepnapért cserébe - ilyenkor a munkáltató és az alkalamzott megegyezhet a szabadság időpontjáról -, vagy magasabb bérrel jutalmazza a dolgozót.

A munkaszüneti napok

Szlovákiában az állami és egyházi ünnepek, valamint a vasárnapok számítanak munkaszüneti napnak, ezeken a napokon a munkáltatók csak az alkalmazottak beleegyezésével dolgoztathatják embereiket.

A karácsonyi/újévi időszakban ezek érintenek minket:

24. december - munkaszüneti nap
25. december - munkaszüneti nap
26. december - munkaszüneti nap
1. január 2015 - állami ünnep
6. január 2015 - munkaszüneti nap

A TÖRVÉNYBŐL KIFOLYÓLAG A DOLGOZÓK ERRE TARTHATNAK IGÉNYT:

Túlóra

Túlórázásért az átagbérből számított 25 százalékos pótlék jár. Ha szombaton vagy vasárnap is be ke kell mennünk, vagy az előírt munkaidőn kívül hétközben túlórázunk, mindenképpen igényt tarthatunk a pótlékra. Rizikósnak minősített munkáért 35 százalékos pótlék jár. Egy évben legfeljebb 150 órát túlórázhatunk.

Hétvége +0 %

Ha munkaszerződésünkből kifolyólag alapból szombaton vagy vasárnap dolgozunk, az nem számít túlórának, és ilyenkor nem jár semmilyen pótlék - ugyanannyi fizetést kapunk, mintha hétközben dolgoznánk. Természetesen vannak kivételek, például ha szombatra vagy vasárnapra esik egy konkrét munkaszüneti nap vagy állami ünnep.

Ünnep +50 %

Szombati és vasárnapi, valamint államünnepen vagy munkaszüneti napon történő munkáért 50 százalékos pótlék jár. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor megkapjuk a napi bért, plusz pótlékként a napi bér 50 százalékát. Ha a szabadságot választjuk a pénz helyett, egy napért cserébe másfél nap szabadságot kapunk.

Éjjel +20 %

Amennyiben 22:00 és 06:00 között dolgozunk, alap órabérünket legalább 20 százalékkal kell növelnie munkáltatónknak. Ha munkaszüneti- vagy ünnepnapon éjjeli műszakban dolgozunk, jár a legalább 20 százalékkal megemelt órabér, és az 50 százalékos pótlék is.

Készenlétben +20%

Abban az esetben, ha egy munkanapon nem dolgozunk aktívan, de a munkáltatónkkal kötött megállapodás szerint munkaidőben telefonközelben vagyunk, és amennyiben igényt tartanak ránk, "beugrunk", az otthon töltött várakozás idejére az alapbérünk 20 százalékára tarthatunk igényt. A munkáltató egy héten legfeljebb 8, egy évben pedig legfeljebb 100 órán keresztül tarthat minket ilyen telefonos készültségben.

(HN)