11 milliós gigabiznisz: "Nemcsak a fát viszik el, de az adófizetők pénzét is"

2014. december 25. - 10:57 | Belföld

Ján Mičovský (OĽaNO), Ľubomír Galko (SaS), Daniel Lipšic (Nova) és Igor Matovič (OĽaNO) ellenzéki parlamenti, illetve Richard Sulík (SaS) EP-képviselő büntető feljelentést tettek az Állami Erdők által lefolytatott, túlárazott tender ügyében. Ennek értelmében ugyanis a győztes cégek jóval drágábban szállíthatják majd el a kitermelt fát, mint eddig.

11 milliós gigabiznisz: "Nemcsak a fát viszik el, de az adófizetők pénzét is"

Mičovský emlékeztetett arra, hogy maga Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) földművelésügyi miniszter is elismerte, hogy az eddiginél 49%-kal magasabb ár mintegy 11 millió eurós többletet tesz ki. Aztán hozzátette, hogy amikor Robert Ficóhoz fordult az ügyben, akkor röviden azt a választ kapta, hogy nem 11, hanem "csak" 6 millió euróról van szó, de arról már nem beszélt, hogy ezt ki vághatja zsebre.

Miről is van szó?

Eddig 4,26 euróért szállították el a kitermelt fa köbméterét az Állami Erdők megrendelése alapján. Kisebb szállító cégekről volt szó, akiket azonban most nagyok váltottak, akik nem kevesebb, mint köbméterenkénti 6,33 euróért szállítanak.

Ján Mičovský becslése szerint 11 milliós haszonra tehetnek szert az eddigiekkel szemben a tender győztesei. Évente ugyanis mintegy 1,3 millió köbméter fát bíznak külsős szállítókra.

Az Állami Erdők szerint ugyanakkor az információk hamisak és félrevezetők, ezért annak rendje s módja szerint fel is jelentették Mičovskýt, mégpedig azért az állításáért, hogy szétlopják a közvagyont.

"A közbeszerzések minden ocsmánysága benne van"

Mičovský szerint ez az eset egy gusztustalan korrupciós gulyás, amibe a közbeszerzések minden ocsmányságát belekeverték.

"Azok a cégek, amelyek megnyerték a tendert, most felbérelték a kisebb cégeket, amelyek eddig biztosították a fa elszállítását, de most ezt kevesebb pénzért kell elvégezniük, mint eddig" - jegyezte meg.

Ľubomír Galko úgy fogalmazott, hogy nagyban zajlik a faelszállítás, de nemcsak a fát viszik el, hanem az adófizetők pénzét is.

SME/para