Állami Számvevőszék - Közel három éve lejárt a mandátuma, de még mindig Mečiar exminisztere áll az élén

2014. december 26. - 11:24 | Belföld

Ján Figeľ (KDH) már jelezte, hogy komoly jelöltjük van, a házelnök pedig azt, hogy az újévben megtárgyalják.

Állami Számvevőszék - Közel három éve lejárt a mandátuma, de még mindig Mečiar exminisztere áll az élén

Az Állami Számvevőszék, mint ellenőrzési szerv elnökének posztja hagyományosan az ellenzéket illeti, és ez elviekben most is így van, csakhogy hiába járt már le két éve a jelenlegi elnök mandátuma, a parlamenti Smer-többség nem volt hajlandó megszavazni egyetlen ellenzéki jelöltet is, mondván - nem állt be mögé az ellenzék minden egyes képviselője.

Az elmúlt hónapokban a legesélyesebb jelölteknek Pavol Hrušovskýt és Ján Hudackýt tartották a KDH berkein belül. Hrušovský munkáját Pavol Paška (Smer-SD), a parlament akkori elnöke is elismerte, de a Smeren belül nem támogatta mindenki.

Hrušovský továbbra is játékban van

Ján Figeľ, a KDH elnöke korábban azt mondta, hogy Hrušovskýt megfelelő jelöltnek tartják, és hogy élvezi a bizalmukat. "Ez továbbra is így van, és egyúttal emlékeztetnék Robert Fico 2012 márciusában tett szavaira, melyek szerint az Állami Számvevőszék elnöki posztja az ellenzéket illeti. Már csaknem három éve nem tartja az adott szavát" - jegyezte meg Figeľ, aki hozzátette, hogy Hrušovský továbbra is játékban van.

Azt azonban nem mondta meg, hogy őt jelölik-e végül. "Ez a tárgyalások kérdése, jelenleg azonban a Smeren a sor" - húzta alá. Kiemelte, hogy korábban jelöték már Maroš Žilinkát, ugyanakkor az ő jelölését visszavonták, még mielőtt szavazhattak volna róla. A Smer akkor úgy találta, hogy Žilinka túl fiatal az Állami Számvevőszék élére. "Peter Pellegrinit ennél fiatalabb korbna választották meg ennél magasabb posztra (házelnök)" - fűzte hozzá Figeľ. Leszögezte, hogy Maroš Žilinka kora nem lehet akadály, és elvárja, hogy a Smer komolyab vegye azt, akit majd jelölnek.

Bugár Béla, a Híd elnöke hangsúlyozta, elfogadják majd a KDH jelöltjét, és nem tartanak igényt ellenzéki pártként a posztra, mivel tiszteletben tartják a korábbi egyezségeket. Hozzátette, hogy ugyanakkor ennek a megoldása a Smeren múlik, mivel a szavazataik nélkül semmilyen jelöltet nem lehet megválasztani.

Eddig is az ellenzéket illette

Robert Fico és Pavol Paška is gyakran hangoztatta, hogy az Állami Számvevőszék elnökének posztja az ellenzéket illeti, ám egy alkalommal sem támogatták annak jelöltjét, márpedig a kormánypárti képviselők szavazatai nélkül nem választhatják meg. Fico korábban azt szabta feltételül, hogy az ellenzék minden képviselőjének támogatnia kell a jelöltjüket, a Smer pedig csak annyi szavazatot ad hozzá a parlamentben, amennyire szükség van a többséghez. Ezt már fél tucatszor eljátszották, eleinte az SaS, majd a KDH jelöltjével.

A többek között az állami szervek gazdálkodását ellenőrző szervet így továbbra is Ján Jasovský irányítja, akit annak idején még a HZDS jelölt erre a posztra. Jasovský volt egykor a Szlovák Posta igazgatója, majd Vladimír Mečiar kormányának közlekedésügyi minisztere. Az Állami Számvevőszék élén már 2012 februárjában, azaz a kormányváltás idején lejárt a mandátuma, ám a törvény szerint addig marad az élén, amíg nem választják meg az utódját. Erről a parlament dönt, csakhogy ott meg a Smer van többségben, és addig játszadoznak, amíg csak akarnak.

TASR/para