Újra a bokrok mögé bújhatnak a sebességet mérő zsaruk!

2014. december 30. - 09:57 | Belföld

A Markíza televízió riportja szerint 2015-ben radikális változások várhatóak közlekedésrendészet területén.

Újra a bokrok mögé bújhatnak a sebességet mérő zsaruk!

Az idei évben 9213 sofőrnél végződött pozitív eredménnyel az alkoholteszt. Az ittas vezetésen kapott sofőrök felének - összesen 4695 - ügye a bíróságra került, az ő vérükben 0,48 mg/l-nél magasabb volt az alkohol koncentrációja, így a hatályos törvények szerint bűncselekményt követtek el.

A közúti ellenőrzések során 4518-ra rúgott azon sofőrök száma, akiknél az alkoholteszt szintén pozitív lett, viszont nem érték el a kritikus, 0,48 mg/l-es határértéket. Ezek az esetek nem a bíróságon végzik, viszont hatósági eljárás keretében a vétkes sofőr 1300 euróig terjedő pénzbírságot kaphat, ezen kívül akár öt évre eltilthatják a járművezetéstől.

A felelőtlen sofőrök eddig családjuk költségvetését rövidítették meg a bírsággal, jogosítványuk bevonása miatt pedig akár állásukat is elveszíthették.

Legyen alternatíva

A rendőrség 2015-ben alternatív büntetéseket tervez bevezetni azon sofőrök számára, akiket életükben először kapnak ittas vezetésen, és csak csekély mennyiségű alkoholt fogyasztottak. "Elképzelhetőnek tartom az alacsonyabb pénzbírság, és például egy 14 napos közmunka kombinációját" - nyilatkozta a Markíza televíziónak Ľubomír Ábel, az országos rendőrfőkapitány helyettese.

Ábel elmondása szerint növelik a rendőröknél lévő kártyás terminálok számát is, hogy a sofőrök bankkártyával is ki tudják fizetni a helyszíni bírságot.

Az eddigi gyakorlat szerint ha a szabálysértőnél nincs készpénz, a bírság kiegyenlítéséig be kell vonni jogosítványát. Ezek a sofőrök viszont a legtöbb esetben "szívesen" fizetnének bankkártyával a helyszínen, de erre nincs módjuk. A rendőrség mindenképpen változtatna ezen a gyakorlaton, de egyelőre nem részletezték, hogy mennyi egység kap a közlekedésrendészetnél hordozható terminált.

Az viszont biztos, hogy 2015-ben 700 új, intelligens rendőrautó áll szolgálatba, melyek többek között kamerákkal is fel vannak szerelve, ezek felvételeit pedig bizonyítékként lehet majd használni a büntetőeljárások során.

És a rossz hír

Még 2010-ben, Jaroslav Spišiak rendőrfőnöksége idején hozták meg azt a szabályt, miszerint a sebességet mérő zsaruknak nem szabad bokrok mögött megbújva végezni munkájukat, hanem jól látható helyről kell ellenőrizniük, betartják-e a sofőrök a szabályokat. A mostani rendőri vezetés szerint ez a módszer nem bizonyult hatékonynak, így újra engedélyezik a rendőröknek hogy a közútról nehezen, vagy egyáltalán nem látható helyről mérjék a sebességet.

(tvnoviny.sk)