Vége az óriásplakátok uralmának – mától egyre kevesebb reklám lesz az utak mentén

2015. január 2. - 14:56 | Belföld

Fokozatosan megfékezik az óriásplakátok uralmát a közutak mentén. Erről gondoskodik az a törvénymódosítás, amely szabályozza a külső reklámok elhelyezését – mindez ma lépett érvénybe.

Szlovákia ezentúl kevésbé lesz elárasztva óriásplakátokkal. Minderről az a törvénymódosítás fog gondoskodni, amely ma lépett érvénybe.

A törvénymódosítást Igor Choma és Renáta Zmajkovičová, Smer-képviselők kezdeményezték. Céljuk a vizuális szmog csökkentése, amely a rengeteg óriásplakátnak köszönhető, szerintük ezzel ugyanis ártanak a környezet esztétikájának.

A szociáldemokraták átértékelték az óriásplakátokat az eddigi reklámberendezésről, ezentúl ugyanis az építkezési törvények fognak rájuk vonatkozni. Ide tartoznak majd azok a reklámtáblák is, amelyek nincsenek a földhöz erősítve, ezek ugyanis idáig kibújtak az építkezési törvény alól.

Azokat az óriástáblákat, amelyek lakott területen kívül a közutaktól száz méteres távolságon belül helyezkednek el, 2017. január elsejéig el kell távolítaniuk az illetékeseknek. Mindez a lakott területen kívüli közutakra, az autópályákra és az első osztályú közutakra vonatkozik.

Zmajkovičová már két évvel ezelőtt is próbálkozott az óriásplakátok csökkentésével, akkor azonban támogatás hiányában nem sikerült a törvénymódosítás megvalósítása.


TASR/para