Komoly változások várhatók 2015-ben a vasúti közlekedés és az autópályák szempontjából

2015. január 3. - 19:11 | Belföld

A közlekedési minisztérium szempontjából a 2015-ös év mérvadó lesz az autópályák és a vasúti közlekedési szempontjából. 

„Az idei évben nagyobb hangsúlyt tervezünk az első osztályú útszakaszok modernizációjára fektetni“ – mondta a TASR hírügynökségnek Martin Kóňa, a közlekedési minisztérium szóvivője. Elmondása szerint elsősorban azokat az útszakaszokat fogják felújítani, amelyek a TEN-T nemzetközi főútvonalakat is érintik.

„Az idei év legnagyobb feladata a D4-es pozsonyi kerülőút elkészítése lesz, amely összefügg az R7-es gyorsforgalmi útszakasszal is” – tette hozzá Kóňa. A minisztérium tervei szerint az útépítés 2015 végén, illetve 2016 elején valósulhat meg.

Az állam folytatni akarja az autópályák építését, amelyek az európai alapnak köszönhetően valósulhatnak meg. „Az európai támogatás felhasználásával elvárásaink szerint még intenzívebb lesz az útépítés, a vasutak felújítása és az egyéb közlekedéssel kapcsolatos intézkedések Szlovákiában” – mondta a szóvivő.

A közlekedési minisztérium a tömegközlekedésben is újításokat tervez, amely elsősorban a vasúti közlekedéssel, illetve a buszközlekedéssel lesz kapcsolatos.

„Manapság gyakran előfordul, hogy bizonyos vonalakon azonos időben közlekedik a szinte üres vonat és autóbusz is, amelyek egymással konkurálnak, holott az állam támogatja őket” – jegyezte meg Kóňa, majd hozzátette, a minisztérium szerint ezeket az eseteket ki kell küszöbölni.

TASR/para