"Üdv a korrupció megyéjében" - Feljelentik a RegioJetet billboardjai miatt

2015. január 5. - 11:54 | Belföld

Jozef Dvonč, Nyitra polgármestere hétfőn feljelentést tesz rágalmazás ügyében a járási ügyészségen a RegioJet nemrégiben kihelyezett óriásplakátjaival összefüggésben.

"Üdv a korrupció megyéjében" - Feljelentik a RegioJetet billboardjai miatt

Dvonč a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy egyúttal levélben fordult az utasszállító céghez annak érdekében, hogy távolítsák el a "megalázó" billboardjaikat. Ez ügyben is a bírósághoz kíván fordulni.

A RegioJet az újévtől kezdett a kampányba, billboardjain azt hirdeti, hogy "üdvözöljük a korrupció és klientizmus megyéjében". Ezzel reagálnak arra, hogy Pozsony és Nyitra megye nem adta ki a lincencet a Pozsonytól Nyitrán át Besztercebányáig haladó autóbuszjáratára.

Dvonč Nyitra polgármestereként lázítónak nevezte a kampányt, és szerinte abban érintett a városa is. A polgármester hazugságnak és megalapozatlannak nevezte a billboardokon közölteket.

Emlékeztetett arra, hogy a licenc ügyében Nyitra megye által folytatott közigazgatási eljárás keretén belül Nyitra városa nem támogatta a járat létesítését. Indokként felhozott olyasmit, hogy a város már kiadta az építkezési engedélyt az autóbusz-pályaudvar átépítésére, emiatt pedig az elkövetkezendő két évben nem fogadhatnak újabb járatokat. Egy másik érv szerint "a RegioJet buszjárata tovább terhelné Nyitra főbb útvonalait, aminek következtében a város lakosainak életszínvonala csökkenne".

Dvonč elmondta, hogy figyelembe vette az elutasító álláspont kiadásakor azt is, hogy a járatok jelzett idejében kellő kapacitással működnek államilag támogatott és magánjáratok is.

A RegioJet kampányát mediális zsarolásnak tartja. Radim Jančura, a RegioJet vezetője tavaly év végén jelentette be a kampányt. Azt mondta, hogy 100 ezer eurót fordítanak erre a célra, és addig fog tartani, míg Pozsony és Nyitra megye meg nem változtatja a döntését. Meg van róla győződve, hogy a licenc kiadását azért utasították el, mert a megyék megegyeztek a helyi utasszállító cégekkel, akik tartanak a konkurenciától.

Múlt pénteken reagált a kampányra Pavol Frešo, Pozsony megye elnöke is, aki szerint a magáncég nyomásgyakorlással akarja elérni, hogy törvényt sértsenek. Frešo leszögezte, hogy a licenc kiadásához minden érintett kerület beleegyező nyilatkozatára szükség van.

A RegioJet fellebbezett a licenc kiadásának megtagadása ellen.

TASR/para