ITTAS VEZETÉS: Enyhítenék a zéró toleranciát, Kaliňák szerint ez egyenesen a pokolba vezet!

2015. január 11. - 12:50 | Belföld

A belügyminisztérium határozottan elutasítja azokat a felvetéseket, miszerint az államnak enyhítenie kellene az ittas vezetésre vonatkozó zéró tolerancián. Robert Kaliňák szerint ugyanis a 0,3 ezreléket mutató alkoholfogyasztást a legtöbb esetben a rendőrök már most is elnézik.

A belügyminiszter szerint az alkoholfogyasztást illető zéró tolerancia egyenesen a pokolba vezető út.

„Továbbra is fontos, hogy a sofőrök kizárólag teljesen józan állapotban üljenek a kormány mögé. Az enyhítés ezen a téren nagy mértékben megnövelné az ittas sofőrök által okozott balesetek számát“ – véli Kaliňák, aki sajtótájékoztatóján értékelte a tavalyi év közúti baleseteinek számadatait.

Kaliňák szerint a rendőrök most is elnézőek a 0,3 ezrelék alatti értékeket mutató alkoholtesztek esetében.

„Amennyiben bevezetjük mondjuk a 0,50 ezrelékes határt, mint a szomszédos Ausztriában, akkor 0,51 ezreléknyi értékek esetében már veszekedés lesz az eljárásból“ – tette hozzá a belügyminiszter.

Az ittas vezetés tavaly 1582, míg tavalyelőtt 1677 balesetet okozott országszerte. Az egész tavalyi év folyamán a rendőrök 9809 sofőr szervezetében mutattak ki alkoholt vezetés közben, közülük 5049 személy egy ezrelék feletti értéket fújt.

A jelenlegi szabályok értelmében az egy ezrelék feletti alkoholos befolyásoltság esetében akár egyéves börtönbüntetés is fenyegeti a sofőrt. A bíróság az ehhez hasonló esetekben a leggyakrabban pénzbüntetéssel, illetve a jogosítvány bevonásával bünteti az ittas sofőrt.


(webnoviny.sk)