Így érvel egy pedofil pap ügyvédje - Csak feltételes szabadságvesztésre ítélték a perverz plébánost

2015. január 13. - 12:55 | Belföld

A Nyitrai Járásbíróság kedden szexuális visszaélés vádjában bűnösnek találta a 48 éves Pavol K.-t, az egykori névedi (Nevidzany - Aranyosmaróti járás) plébánost.

Így érvel egy pedofil pap ügyvédje - Csak feltételes szabadságvesztésre ítélték a perverz plébánost

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a vádlottnak és az ügyésznek 15 napja van, hogy fellebbezést nyújtson be. A pap mindenesetre azt állítja, ártatlan. Pavol K.-ra három év szabadságvesztést rótt ki a bíróság, viszont három év próbaidőre bocsátották - így ha magaviselete jó lesz, büntetését nem kell leülnie.

A próbaidő alatt eltiltják minden gyerekekhez köthető pedagógiai és papi tevékenységtől, és szexológiai kezelésen kell részt vennie.

A bíróság által tárgyalt szexuális visszaélés 2011 novemberétől 2012 szeptemberéig tartott a névedi templomban és a plébánián. A ítélet szerint a plébános az akkor 12 éves lánnyal telefonon és SMS-ben tudatta, hogy vonzódik iránta. Többször is fogdosta, puszilgatta, nyelves csókot adott neki, és legalább egy alkalommal arra is felszólította, hogy senkinek ne beszéljen arról, mi történt közöttük.

A szakértő szerint pedofil hajlamú

A pap sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tett részletes vallomást, mindig csak azt hangoztatta, hogy ártatlan. A már 16 éves Kristína és édesanyja vallomásait egyáltalán nem kommentálta, ahogy azokat az SMS-eket sem, melyeket a bíróságon is ismertettek.

Az üzenetekben egyébként azt írta a lánynak, hogy szereti, az ő "szép kislányának" nevezte őt, és többször elhívta a plébániára.

A pap ellen szóló bizonyítékok közé tartozik a lány naplója is, melyet a tinédzser a zaklatások idején is vezetett. Ebben részletesen leírja, mi történt közte és Pavol K. között a plébnián, hogy a pap csókolgatta és melleit fogdosta.

A bíró az ítélet kihirdetésekor megjegyezte, hogy a sértett édesanyja többször is felszólította a plébánost, hogy vessen véget a lányával fenntartott viszonynak. A vádlott ezt meg is ígérte, de egy idő után telefonon keresztül újra felvette a kapcsolatot a tinédzserrel. Az édesanya egyébként csak akkor értesítette a rendőrséget, amikor otthon megtalálta Kristína naplóját.

A bíró szerint a vádlott bűnösségét bizonyítja az az orvosi szakvélemény is, melyben a szakértő szexológus kijelenti, hogy a vizsgált plébános pedofíliára hajlamos. Pavol K. védőügyvédje ugyanakkor azt állítja, hogy ez a bizonyíték törvénytelen, mivel a szakvélemény még a bírósági eljárás kezdete előtt készült. Az ügyvéd új szakértő bevonását kezdeményezte, amit a bíróság elutasított.

Így védekezik egy pedofil

Az ügyvéd szerint bár a plébános által küldött SMS-ek valóban nem szokványosak egy paphoz képest, viszont szexuális indíttatásuk tartalmilag egyáltalán nem bizonyítható. "A bíróság úgy tekint az egészre, mint perverz szexuális erőszakra, miközben ezt semmivel nem tudja alátámasztani" - mondja a jogász.

A mai világban, amikor a gyermekeket beszippantja az internet, amikor a személyes kapcsolattartás lassan elsorvad, "egy plébánosnak egyre nehezebb bármilyen formában templomba vagy a plébániára csábítania a fiatalokat" - magyarázta az SMS-ek miértjét Martin Kanás védőügyvéd. Hozzátette: harminc éve teljesen normális volt, hogy a gyerekek a plébánián találkoztak a plébánossal.

Mit jelent a "szeretlek"?

A védő később a "szeretlek" kifejezés értelmezését is fontosnak tartotta elmagyarázni - ugyanis a pap többször is ilyen tartalmú SMS-eket küldött a kislánynak. Szerinte ebbe könnyen belemagyarázható a szexuális indíttatás, pedig Pavol K. csak plébánosként írta ezt, ami nála csak annyit jelentett: "kedvellek".

"Azt kell elbírálni, hogy a védencem által küldött üzenetek kimerítik-e a bűncselekmény fogalmát, vagy csak szabálysértésnek minősülnek. Erről egy szó sem esett a bíróságon" - mondja az ügyvéd, aki szerint az SMS-ek számítanak az egyetlen releváns bizonyítéknak, mivel a kislány szerintük sajátságosan értelmezte a plébános viselkedését, így a naplójába foglaltak nem rendelkeznek bizonyító erővel.

A családot kiközösítették

Az ügyész záróbeszédében hangsúlyozta azt a tényt, hogy Kristínát és édesanyját községük hívő, templomba járó tagjai az eset után kiközösítették, mert ledöntöttek egy tabut.

A plébános védője szerint ezt sem lehet bizonyítani, de ha a család mégis a kiközösítés jeleit észlelte, azért véleménye szerint csakis a médiát lehet hibáztatni.

"Ártatlan vagyok"

Az ítélethirdetés előtt a vádlott is szót kapott. "Úgy gondolom, hogy védőm már mindent elmondott. Csak azt tudom mondani, hogy semmit nem akartam megtenni, és semmit nem tettem meg, amivel vádolnak. Ártatlan vagyok" - jelentette ki a plébános.

Az őt elmarasztaló ítélet után a sajtó képviselőinek nem kívánt nyilatkozni. Mióta ügye felszínre került, fizetetlen szabadságon van, és egy Nyitrához közeli kolostorban él.

Amennyiben az ítélethirdetés jogerőre emelkedik, egyházi eljárás is kezdetét veszi, melynek során örökre kizárhatják őt a klérusból.

(SME)