Februártól bizonyos esetekben visszaszerezhető az elveszített szlovák állampolgárság

2015. január 14. - 16:55 | Belföld

Februárban kezdi meg a szlovák belügyi tárca annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján az érintettek egy része kérvényezheti elveszített szlovák állampolgárságának visszaállítását - erősítette meg Ivan Netík, a szaktárca szóvivője szerdán.

A decemberben bejelentett miniszteri rendelet azon személyek egy része számára teszi lehetővé szlovák állampolgárságuk visszaszerzését, akik a 2010 óta hatályos szlovák állampolgársági törvény alapján, egy másik ország állampolgárságának felvétele után veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A szlovák állampolgárságot azonban csak azok kaphatják vissza, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy abban állandó lakhellyel rendelkeztek, vagyis a rendelet a szlovák állampolgárságukat elveszített szlovákiai magyar állampolgárok túlnyomó többsége számára nem hoz érdemi változást.

A szlovák belügyminisztérium korábbi közlése szerint a rendeletet a szlovák állampolgársági törvény azon kitétele alapján valósítják meg, amely lehetővé teszi, hogy "államérdekből" kivételesen olyan személyek is megszerezhessék a szlovák állampolgárságot, akik egyébként nem tesznek eleget azoknak a szükséges feltételeknek. Az állampolgárság visszaadása igényléshez kötött.

A februártól alkalmazni kezdett rendelet elébe megy, és érdemben ugyanolyan hatású változtatásokat hoz, mint a szlovák állampolgársági törvénynek az a módosítása, amelyet a belügy már két éve ígér, de máig nem terjesztett elő.

MTI/para