A gyenge forint szlovákiai bevásárlók ezreit vonzza Magyarországra

2015. január 16. - 15:27 | Belföld

Amint arról már beszámoltunk, gyengült csütörtök estéről péntek reggelre a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

A gyenge forint hatására ismét megélénkült a bevásárlóturizmus a határokhoz közel eső településeken. Főleg Szlovákiából mennek át vásárolni Magyarországra, míg az osztrák határ mentén kevésbé érzékelhető a forgalom növekedése.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti településein, de még Miskolcon is jószerivel hasonló a helyzet, mint egy évvel ezelőtt volt, Szlovákiából egyre többen járnak át eurójukat elkölteni, mivel a forint gyenge, a benzin és a gázolaj pedig lényegesen olcsóbb, mint a határ túloldalán.

Az elmúlt év elején 316 forintot ért egy euró, és már akkor is sok szlovák állampolgár indult bevásárolni a határ menti magyar városokba, Ózdra, Sátoraljaújhelybe, de még a határtól hatvan kilométernyire lévő Miskolc hipermarketjeibe is.

Most, hogy még több forintot kapnak pénzükért, még inkább megéri átjönni - mondták az MTI tudósítójának a miskolci Búza téri piacon szlovák rendszámú autóval érkezők, akik azt is hozzátették: ha másért nem, de tankolni is érdemesebb Magyarországon, itt ugyanis kevéssel egy euró fölött van egy léter benzin ára, míg Szlovákiában ennél lényegesen többet kell fizetni érte.

Azt is elmondták a szlovákiai vásárlók, hogy egyre gyakrabban figyelik az euró forintárfolyamának változását, és ha már 5-8 forinttal is többet kapnak az euróért, indulnak pénzüket költeni a határhoz közeli magyar településekre, elsősorban a hétvégéken, főként élelmiszerekre, de még sörre is.

A Szlovákiából dunai hidakon át megközelíthető Komárom és Esztergom 40-50 kilométerről is vonzza a szlovákiai vásárlókat.

MTI/para