Egyre olcsóbb és olcsóbb a benzin, a Slovnaft szerint pedig még ennél is olcsóbb lesz!

2015. január 18. - 08:45 | Belföld

Az üzemanyagok ára Szlovákiában fokozatosan csökken és a továbbiakban is további árcsökkenés várható – állítja Marek Senkovič, a Slovnaft munkatársa. Az elemző szerint a kőolaj világpiaci árának köszönhetően az üzemanyagok ára is kedvező marad a közeljövőben.

Egyre olcsóbb és olcsóbb a benzin, a Slovnaft szerint pedig még ennél is olcsóbb lesz!

„A tavasz és a nyár közeledtével, amikor átlagosan megnövekszik az üzemanyagok iránti kereslet, a benzin és a gázolaj ára is várhatóan stabilizálódni, esetleg kis mértékben emelkedni fog. Addig azonban további csökkenésre lehet számítani” – állítja Senkovič.

A Slovnaft szerint a szlovákiai üzemanyagárakat leginkább a kőolaj világpiaci árának változása fogja befolyásolni, illetve az euró értékének erősödése, illetve gyengülése. Abban az esetben, ha az euró értéke jelentősen csökkenni fog a dolláréval szemben, az negatív befolyással lehet a hazai üzemanyagárak változására is.

Valamennyi üzemanyagtípus ára csökkent az elmúlt időszakban Szlovákiában. A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az előző héthez képest a 95-ös oktánszámú benzin ára 1,13 százalékkal, gázolajé 1,4 százalékkal, míg az LPG ára 1,72 százalékkal csökkent átlagosan.

A 95-ös benzin literenkénti ára a héten 1,308 euró körül, míg a gázolajé 1,197 euró körül mozgott. Magyarországon a forintárfolyam gyengülésének köszönhetően ennél is olcsóbban tankolhattunk: a héten a 95-ös benzin literjéhez akár 1,06 euróért is hozzájuthattunk Magyarországon.


(aktualne.sk)