Hogy jobban menjen a munka - 335 millió eurót pumpálhat Kaliňák a közigazgatásba

2015. január 19. - 13:58 | Belföld

Az Európai Szociális Alapból több százmillió eurót hívhatunk le a közigazgatás és az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tételére.

Hogy jobban menjen a munka - 335 millió eurót pumpálhat Kaliňák a közigazgatásba

A belügyminisztérium tisztviselőinek hétfői sajtótájékoztatója szerint a pénz nagy része elemzésekre, szakértői értékelésekre és képzésekre megy majd. Brüsszeltől 335 millió eurót kapunk az effektivitás növelésére.

"A pénzeszközök hétéves időtávra lesznek szétosztva, ebből leginkább a rendelkezésre álló intézményi kapacitásaink minőségének javítására kell összpontosítani. Ez azt jelenti, hogy ugyan az ESO nevű közigazgatási reform a szolgáltatások teljesítésével foglalkozott, soha nem volt komplex programunk a teljes közigazgatás összekapcsolására" - fejtette ki Robert Kaliňák (Smer).

Elmondása szerint az volna a cél, hogy az adófizető polgár minden ügyét egy helyen elintézhesse.

Rut Erdélyiová, a belügyminisztérium európai programokkal foglalkozó részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy az egész program célja az, hogy a közszolgáltatásokat a polgárokra szabják. "Mindenekelőtt az egyes szegmensek mély elemzésére van szükség, és a pénzeszközöket olyan szakértői értékelésekre fordítjuk, amelyek megmutatják, hogy a jelenlegi politika megfelel-e az emberek szükségleteinek" - szögezte le.

Hozzátette, hogy emellett a közigazgatási innovációs projektekre is fordítanak pénzt.

Kaliňák elmondása szerint 40 millió eurót a teljes összegből az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tételére és felgyorsítására fordítanak.

Tomáš Borec (Smer) igazságügyi miniszter ezt azzal egészítette ki, hogy ebből leginkább képzéseket finanszíroznak a jövőben.

SME/para