Romlott a szlovákiai cégek fizetési morálja

2015. január 19. - 19:13 | Belföld

A szlovákiai cégek egyre lassabban törlesztik számláikat. Az átlagos számlatörlesztési idő 74,9 nap, 10 nappal több mint az elmúlt évben – áll a Bibby Factoring Slovakia jelentésében. Az elmúlt 6 évben nem volt ilyen rossz a helyzet, mint tavaly.

Még 2009-ben, a gazdasági válság kezdetekor a szlovákai cégek átlagosan 57 nap alatt megkapták a pénzt az áruikért és szolgáltatásaikért. Azonban az ezt követő években romlott a helyzet.

2013-ban azonban javulás állt be: a törlesztési idő átlagosan 64,2 nap lett. Tavaly azonban újabb hanyatlás állt be.

„Ideális esetben az adott cég a számlák törlesztését összehangolja a gyártási ciklussal, illetve a leszállítás időtartamával, ezzel együtt a saját kintlevőségeivel is. Ez azonban nem jellemző. Abban az esetben, ha elnyújtják a kintlevőségek időtartamát, a bankok nem igazán hajlandóak növleni a vonatkozó limiteket. Ez a helyzet a faktoringgal ellensúlyozható“ – jelentette ki Ján Korček, a Bibby Factoring igazgatója.

A késleltetett fizetési határidő azonban nem gazdasági nehézségekt okoz sok cégnek, hanem konkurenciaképtelenné teszi őket. „Sok vállalkozó ezért nem képes kedvező feltételeket kínálni“ – véli Bibby Factoring Slovakia igazgatója.

A helyzet fordított az export területén, vagyis javult. A külföldre szállító cégek tavaély átlagban 61 napon belül hozzájutottak a pénzükhöz, ami ötnapos javulás 2013-hoz képest.

-para-

Címkék: cégek, törlesztés