NÉPSZAVAZÁS: "Normális vagy? Ez kell neked?" Azonos nemű párokat gyalázó reklám miatt tesznek feljelentést

2015. január 23. - 15:59 | Belföld

Juraj Miškov, egykori SaS-es független parlamenti képviselő büntető feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen.

NÉPSZAVAZÁS: "Normális vagy? Ez kell neked?" Azonos nemű párokat gyalázó reklám miatt tesznek feljelentést

Egy, az interneten megjelent kampányvideó a feljelentés oka, amely a népszavazáson való részvételre hívja fel a figyelmet szuggesztív módon. Miškov szerint felmerül a gyanúja, hogy egy kisebbség szexuális orientációja miatt történőm megalázásáról és a vele szembeni gyűlöletkeltésről van szó, és a videóval a jogaik korlátozására szólítanak fel.

A népszavazást kezdeményező Szövetség a családért állásfoglalásában közölte, hogy a videó nem az övék, és nem is propagálják.

"A videón látható, amint egy fiatalkorú fiút két felnőtt férfi simogat, miközben a háttérben a homoszexuális párok ellen szól szöveg olvasható. A videó végén hallható, amint a fiú azt kiáltja, hogy te ebben szeretnél felnőni?, miközben a két felette álló férfira mutat" - emlékeztetett. Miškov szerint a videó a homoszexuálisokkal szembeni gyűlöletkeltéshez vezet, miközben a fiatalkorú fiú szavain keresztül nyomatékosítja, hogy ez az állapot nem normális.

Hangsúlyozta, hogy nem lát abban problémát, ha a referendumon való részvételért, vagy bármely válasz mellett kampány folyik. Hozzátette, hogy az egész eddigi marketinges karrierje folyamán nem találkozott ennyire gusztustalan, és egy fiatalt is kihasználó reklámmal.

Miškovéhoz hasonló feljelentéssel élt Natália Blahová (SaS) korábbi parlamenti képviselő is, aki szerint a videó egy gyermek szuggesztív megnyilvánulásán keresztül próbál hatni a néző érzelmeire, és gyűlöletet kelteni.

Figyelmeztet egyúttal arra, hogy a jelenlegi szlovák törvénykezés nem teszi lehetővé gyermekek örökbefogadását azonos nemű párok számára, és a népszavazás bármilyen eredménye ezen semmit nem változtat, mindössze feleslegesen élezi ki a viszonyokat az emberek között.

SME/para