Híd: Csak a felelősségteljes külpolitika garantálhatja Szlovákia biztonságát

2015. január 26. - 16:51 | Belföld

A Híd hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta a Polgári Vízió 2016 stratégiai dokumentum tizedik részét - értesült a Paraméter a Híd sajtóosztályától.

Bugár Béla, a Híd elnöke, Ondrejcsák Róbert, az Európai és Észak-atlanti Kapcsolatok Intézetének (CENAA) igazgatója és a védelmi tárca volt államtitkára, és Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője ma (2015. január 26-án) újságírók jelenlétében bemutatták a párt Szlovákia kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos javaslatait.

„A Híd egyértelműen a pro-európai és pro-atlantista külpolitika támogatója. Ezek legfontosabb elemének a szövetségeseinkkel való szolidaritást tekintjük“- mondta Bugár Béla. Kiemelte a 2005-ös Biztonságstratégiai Dokumentum aktualizálásának szükségességét.

Ondrejcsák Róbert, aki döntő szerepet vállalt a Polgári Vízió 2016 legújabb részének szerkesztésében, kulcsfontosságúnak tartja a V4-ek egységének megőrzését és elutasítja a közép-európai szolidaritás bármilyen megtörését stratégiailag fontos kérdésekben.

„2013 végén Európába váratlanul visszatért a háború, méghozzá Szlovákia közvetlen közelében. Éppen ezért kell az eddigieknél sokkal több figyelmet szentelnünk Szlovákia kül- és biztonságpolitikájának“- mondta Bugár Béla, aki szerint minden egyes szlovák kormánynak pontos elképzelésének kell lennie arról, hogy mi szolgálja stratégiai szinten az ország érdekeit.

A Híd támogatja Ukrajna területi teljességét és egy integrált stratégiai perspektíva felkínálását Kijev számára. Oroszországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az „stratégiai partnerből stratégiai konkurenssé, sőt ellenféllé vált“. A Híd támogatja az EU és a NATO további bővítését, méghozzá a Nyugat-Balkán országaival, Ukrajnával és Grúziával.

Gál Gábor szerint a közeljövőben Szlovákia védelmi politikájának legfontosabb célja a szlovák fegyveres erők modernizációja. „A Híd párt egyetért Andrej Kiska köztársasági elnökkel és támogatja a NATO csúcstalálkozón vállalt kötelezettséget, amely szerint a védelmi költségvetést a GDP 1,6 százalékára növelnénk. A cél az, hogy felkészítsük a szlovák fegyveres erőket a 21. század kihívásaira“-tette hozzá Gál Gábor.

„A külpolitikának egyrészt az olyan alapértékeinken kell alapulnia, mint a szabadság, demokrácia, emberi jogok és a jogállamiság, de figyelembe kell vennünk az érdekeinket is, úgy mint a stabil és biztonságos nemzetközi környezet és a megbízható szövetségi rendszerek“- tette hozzá Bugár Béla.

(-)

Címkék: Most-Híd, külpolitika