"Állítsátok meg a harmadik évezred pestisét!"

2015. január 27. - 16:26 | Belföld

A szlovák közszolgálati rádió (RTVS) múlt héten tervezte, de végül nem adta le Rastislav Baka görög katolikus pap miséjét, mivel a prédikáció gyűlöletbeszédet tartalmazott.

"Állítsátok meg a harmadik évezred pestisét!"

Ján Babjak görög katolikus püspök cenzúráról és a vallásgyakorlás szabadságának megsértéséről beszél, és azt követelte az RTVS-től, hogy adja le az egész szertartást.

"A szertartás egy része megsérti az érvényes jogszabályokat. Egyrészt az RTVS népszavazás előtti belső rendelkezéseivel is szembemegy, másrészt bizonyos kijelentések a gyűlöletbeszéd határát súrolják, és megsértik a szlovákiai és nemzetközi jogszabályokat is" - áll az RTVS állásfoglalásában, melyet az Omédiách.com portálnak juttattak el.

Az RTVS egyébként nyilvánosságra szerette volna hozni a szertartás bizonyos részeit, hogy alátámassza álláspontját, ki is kérték az egyház engedélyét, amit a görög katolikusok visszautasítottak, vagyis nem járultak hozzá a részletek közléséhez, csupán teljes egészében volnának hajlandók nyilvánosságra hozni a szertartást - és a miést tartó pap prédikációját.

Az Aktuality.sk közben megszerezte a prédikáció átiratát, az alábbiakban ebből szemezgetünk.

"(...) Irina Berksetová 2005-ben egy norvég férfihez ment hozzá Moszkvában. El is költöztek Norvégiába, és azt hitte, hogy Nyugaton minden jobb, mint Oroszországban. Csak azért, mert éppen ott élt. De amikor ott elvesztette gyerekét, és másik fiával Lengyelországon keresztül egyedül menekült haza, már teljesen mást gondolt. A ferde élet ellen senkinek nincs esélye. A gyerek ott csak áru, Európában a vér szerinti anya egy nagy semmi. A gayeknek, a homoszexuálisoknak, a pedofiloknak vannak jogaik, nem az anyáknak és az apáknak."

"Ha elalszunk, és tétlenül nézzük ezt az elfajzottságot és erkölcstelenséget, biztosan veszítünk. Már a mesék is megváltoznak. A herceg már nem a hercegnőbe, hanem a királyba szeret bele, a hercegnő pedig a királynővel kötött frigyéről álmodozik. Szláv családok százainak segélykiáltásait halljuk, akiktől Nyugaton elrabolták gyermekeiket, tanuljatok az eseteinkből - üzenik nekünk. Ébredjetek, állítsátok meg a harmadik évezred pestisét!"

"Emeljetek vasfüggönyt az ilyen tolerancia és elferdülés ellen. Szorítsátok ki a mocskot a határon túlra. Ne legyünk buták, okuljunk. Így van ez a világban. És nálunk?"

"Nekünk is van esélyünk. Február 7-én a családról tartanak népszavazást. Használjuk ki mindannyian, támogassuk egy férfi és egy nő frigyét, álljunk az erkölcs és a tisztaság mellé. Ne várjuk meg, míg késő lesz. Ismerjük mind a történetet az elsüllyeszthetetlen Titanicról. Noé bárkáját egy amatőr építette, és az egész világot mentette meg. Minden rajtunk múlik. A média pedig csöndben van. Vajon miért?"

(para)

Címkék: pap, népszavazás, RTVS