Fico megint nagyot tervez - ezúttal az óvodákat támogatná

2015. január 27. - 17:26 | Belföld

Az oktatásügyi minisztérium pályázatot hirdet az óvodai férőhelyek növelésére és új intézmények létesítésére. Erre a célra összesen 9,5 millió eurót különített el az állam, amelyre az állami óvodák pályázhatnak.

A kormányfő hangsúlyozta, Szlovákia a múltban széleskörű óvodahálózattal rendelkezett, majd 1989 után több óvodát is megszűntettek, épületeit pedig más célokra adták el.

Fico óvodafejlesztési terve az általa létrehozott szociális csomag kilencedik pontja. A miniszterelnök szerint Szlovákia alacsonyabb foglalkoztatottságának egyik oka a nők foglalkoztatottságának alacsony mértéke, akik óvoda helyett inkább otthon maradnak gyermekükkel.

A kormány célja jelenleg a 4-6 éves gyerekek óvodai látogatását 2020-ig 95 százalékosra növelni. Ez összességében 119 ezer gyermeket jelent, míg manapság csupán 92 ezret fogadnak az óvodák.

A napokban közzétett pályázati felhívás február 25-ig tart. Az állam ezen kívül támogatná a gyereksarkok létesítését is, mégpedig azon kívül, hogy termet biztosítana a létesítménynek, még egy képesített dolgozót is fizetne a vállalkozónak, aki majd a gyerekekkel foglalkozik, sőt, a kormány általi támogatásból játékokat is vásárolhatnának. Erre a pályázatra az állam 23 millió eurót különített el.


(noviny.sk)

Címkék: Fico, óvoda, pályázat