170 ezer ember pénzét csalták el - Szerbiában elfogták a BMG Invest-ügyben 13 éve körözött Matíkot!

2015. január 29. - 12:51 | Belföld

Újvidék közelében őrizetbe vették a nemzetközileg körözött František Matíkot.

170 ezer ember pénzét csalták el - Szerbiában elfogták a BMG Invest-ügyben 13 éve körözött Matíkot!

Matík neve a BMG Invest pénzintézet 2002-es csődjéhez kötődik. 2002 óta szerepel az Interpol körözési listáján. Az őrizetbe vételéről szóló értesülést a Joj televíziónak megerősítette a belügyminisztérium is.

František Matíknak a Legfelsőbb Bíróság által is megerősített ítélete szerint 11 és fél évet kell börtönben töltenie. Az ugyancsak elítélt Vladimír Frunival és Marián Šebeščákkal együtt becslések szerint mintegy 170 ezer ember spórolását csalták el.

A BMG Invest és a Horizont Slovakia pénzintézetek 2002-ben hagytak fel tevékenységükkel. A betétesektől összesen mintegy 2 milliárd eurót szedtek be, ennek nagy része azonban odalett.

A rendelkezésre álló információk szerint a Vajdaságban, Újvidék közelében fogták el Matíkot, akinél hamis útlevél volt. Ezt megerősítette Martin Wäldl belügyi szóvivő is.

A Joj televízió megbízható rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy jelenleg a szerb rendőrség tartja őrizetben, de Matík nem hajlandó beszélni.

Milan Kuzma, aki a bíróság előtt Frunit védte, úgy nyilatkozott, hogy ha valóban Matíkot fogták el, akkor az "egy meglehetősen érdekes információ" számára.

Jozef Majský védőügyvédje, Peter Filip pedig azt mondta, már a bírósági tárgyalás elejétől fogva kitartott amellett, hogy Matíkot tanúként kell meghallgatni.

SME/para