Érvénytelen lenne a népszavazás egy felmérés szerint

2015. január 29. - 11:34 | Belföld

A trencséni Alexander Dubček Egyetem végzett reprezentatív felmérést.

A december 20. és január 15. között 1005 megkérdezett válaszai alapján összeállított felmérés szerint a válaszadók mindössze 36%-a venne részt rajta.

A közvélemény-kutatáson belül azt is felmérték, hogy a résztvevők milyen válaszokat adnának a feltett kérdésekre. Eszerint az első, a házasság fogalmának kizárólag egy férfi és egy nő közti viszonyra történő korlátozásával egyetértett a megkérdezettek 84%-a.

Ennél alacsonyabb arányban válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e azzal, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket: 73%.

Igenekből a harmadik kérdésnél volt a legkevesebb, de még itt is elérte a 70%-ot. Ez a kérdés arról szól, hogy az iskola ne kötelezhesse a diákot a szexuális nevelésről szóló órák látogatására, amennyiben a szülő vagy a gyermek abba nem egyezik bele.

A felmérésből az is kiderült, hogy a népszavazás részvételi aránya egyik megyében sem érné az az érvényességi küszöbnek számító 50%-ot. Eperjes megyében volna a legmagasabb a részvétel, 46%-os, míg Pozsony megyében a legalacsonyabb, 27%.

A végzettséget illetően a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közt a legmagasabb azok aránya, akik részt vennének a népszavazáson (44%), és az érettségit nem nyújtó szakközépiskolai végzettséggel rendelkezők esetében a legalacsonyabb, 33%-os.

A korcsoportok közül a 70 év felettiek mennének el aránylag a legtöbben, mintegy 45%-uk, míg az 50 és 59 év közöttiek 40%-ban.

A TASR hírügynökséget az egyetem politológia tanszékének vezetője, Miroslav Řádek tájékoztatta.

TASR/para