Rengeteg a rossz fogú gyerek Szlovákiában, az eredmények lesújtóak!

2015. január 30. - 11:21 | Belföld

A fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte - a felnőttek többségének, sőt, az iskoláskorú gyerekek 60-90 százalékának vannak fogászati problémái.

Rengeteg a rossz fogú gyerek Szlovákiában, az eredmények lesújtóak!

Szlovákia az egyike azoknak az európai országoknak, ahol rengeteg gyereket érintenek fogászati problémák. A Fogorvosok Világszövetségének felmérése alapján kiderült, a 12 éves szlovákiai gyerekeknek a legmagasabb a fogszuvasodási mércéjük egész Európában.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai kimutatják, hogy 2013-ban a 14 éves kor alatti gyerekek 41,5 százaléka nem vett részt megelőző vizsgálaton fogorvosánál. Az említett korosztálynak ráadásul évente kétszer kellene részt vennie kötelező fogászati vizsgálaton. A gyerekek többsége azonban csupán egy vizsgálaton vett részt az év folyamán, továbbá sokan voltak olyanok is, akik a megbeszélt időpont ellenére nem jelentek meg a vizsgálaton.

A fogszuvasodás világszerte az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma, amellyel nemcsak a felnőttek, hanem az iskolaköteles gyerekek 60-90 százaléka küzd.

A szakértők véleménye szerint a gyerekek fogászati problémáin a leghatékonyabban megelőző programokkal lehetne segíteni. Elmondásuk szerint a szülőket már a gyerekek megszületése előtt figyelmeztetni kelleni a fogak ápolásának fontosságára, hogy azt kellő időben ismertetni tudja majd gyerekével is.


TASR/para