Sýkora-klán: Fejér tanúskodott Roháč és a többiek ellen - ők lőtték le Roman Deákot

2015. január 30. - 11:17 | Belföld

Csütörtökön az alvilágban Kis Oroszként ismert Jurij Fejér tett tanúvallomást a Sýkora-klán tagjainak perében.

Sýkora-klán: Fejér tanúskodott Roháč és a többiek ellen - ők lőtték le Roman Deákot

Fejer a bíróságon állította, hogy annak idején az oroszok hurcolták őt Miroslav Sýkora és utódja, Róbert Lališ elé. Újdonsült ismerősei pedig le akarták vágni egy fülét, amiért ellopott egy kamiont. Fejér hozzátette, hogy akkori barátja, Peter Čongrády, aki a bűnszervezet egyik magas rangú képviselője volt (2004-ben gyilkolták meg), mentette meg őt, de ennek az volt a feltétele, hogy onnantól nekik kellett dolgoznia.

Fejér beismerte, hogy részt vett Eduard Dinič meggyilkolásában, Roman Deák likvidálásánál pedig ő volt az egyik, aki leadta a lövéseket. Ő szintén alátámasztotta a gyanút, hogy a másik lövész Jozef Roháč volt.

Fejér idővel Lališ testőrévé vált, és elmondása szerint a többi gyilkosságról tőle értesült. Egyszer később meglátogatta Lališt Csehországban, aki elmondta neki, hogy a Roman Deák-ügyet újra megnyitották.

A szlovák alvilág kedvelte Csehországot

Mikuláš Černák óta a szlovák maffia számos kiemelkedő alakja szökött Csehországba, miután Szlovákiában számára túl forróvá vált a helyzet. Egyrészt könnyen át lehetett jutni a másik országba, másrészt nyelvi gondok sem akadtak.

Bizonyos információk szerint Lališ 2012 nyarán a másik szökésben lévő klánvezérrel, Martin Bihárival még Csehországban bujkált. Lališ rendszeresen tevékenykedett Csehországban, vélhetően hamis személyazonosságival. Ezt megerősítette a Sýkora-klán tagjai közül Martin Kováč, Juraj Bilík és most Fejér is.

Lališ Fejert is megpróbálta rávenni, hogy a Deák-ügy újbóli megnyitása után maradjon Csehországban, de ő nem akart. Szükség esetén az akkor már meggyilkolt vezetőre, Peter Havasira kentek volna mindent.

Fejer elmondása szerint Lališhoz rengeteg információ jutott el, mivel a rendőri testületnél és a SIS-nél is sok ismerőse volt. "Azt mondtam, hogy még el kell valamit intéznem otthon. Ha maradtam volna Csehországban, akkor valószínűleg engem is elintéz" - jegyezte meg.

Fejer beszélt arról is, hogy Alojz Házy (1998) meggyilkolása után Alojz Kromka, az egyik vádlott is Csehországba szökött. "Kýbel (Lališ) azt mondta, hogy volt utána Csehországban" - mondta.

Csehországban vették őrizetbe Jozef Roháčot is. Prágában bujkált és ott is fogták el Černák egykori jobbkezét, Miloš Kaštant is. Maga Černák akkor ment Csehországba, amikor 2002-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Egy évre rá elfogták, és hazaküldték.

2012 végén Zlínben tartóztatták le Miroslav Maslákot a szlovák és a cseh alvilág egy hírhedt alakját. 2010-ben az egyik legkeresettebb szlovák bűnöző volt Ján Tatič, akit szintén Prágában fogtak el, de úgyszintén Csehországban vették őrizetbe a bankautomata-maffia egyik tagját, Peter Taufert.

SME/para