TÖRTÉNELMI ÁRCSÖKKENÉS: Tavasszal újabb gázárcsökkentés jön, ezúttal azonban jelentősen olcsóbb lehet!

2015. január 30. - 13:44 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) előrejelzése szerint áprilisban jelentősen csökkenhet a gáz ára Szlovákiában - írja a Pravda napilap.

TÖRTÉNELMI ÁRCSÖKKENÉS: Tavasszal újabb gázárcsökkentés jön, ezúttal azonban jelentősen olcsóbb lehet!

A földgáz árának jelentős csökkenése főként az olcsó kőolajnak köszönhető, amitől függ majd a gáz eladási ára Oroszországban. A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint áprilisban a gáz ára akár hét százalékkal is csökkenhet.

A Szlovák Gázművek (SPP) már január elsejétől csökkentette a gázárakat, akkor azonban csupán egy százalékos csökkenésről volt szó. Akadtak olyan kisebb gázszolgáltatók is, akik öt százalékos csökkenést ajánlottak.

Amennyiben a szabályozási hivatal kötelezővé tesz a gáz árának hét százalékos csökkentését a Szlovák Gázműveknek, úgy a kisebb gázszolgáltatóknak is tovább kell majd csökkenteniük áraikat a januári öt százalékos csökkentéshez képest.

Mivel a gáz a leggyakoribb fűtőanyag, árának változása befolyásolhatja az egyéb fűtőanyagok piaci árviszonyait akár a szén, akár a fa esetében.

Amennyiben megvalósul a hét százalékos árcsökkenés, Szlovákia történetének legnagyobb gázárcsökkenését könyvelhetnénk el. Eddig ugyanis 2010-ben lett a leginkább olcsóbb a gáz, akkor öt százalékkal csökkent az ára.

A hét százalékos gázárcsökkenés egy 150 négyzetméternyi fűtési területtel rendelkező családi ház esetében havi nyolc eurós spórolást jelentene, ami 120 euró alá csökkentené a havi illetéket.

A szlovákiai gázárcsökkenést azonban fékezhetik a csehországi árviszonyok, ahol már most jóval drágábban jutnak hozzá a gázhoz, megközelítőleg 20 százalékkal többet fizetnek érte, mint Szlovákiában.

Független jogászok egy csoportja azonban alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány gázárcsökkentéssel kapcsolatos lépését, hiszen szerintük az állam ezáltal a háztartások csupán egy csoportját támogatja, mégpedig azokat, akik családi házban élnek. Szerintük ugyanis a kedvezmény nem fog vonatkozni a tömbházban élő háztartásokra, rájuk ugyanis más szabályok vonatkoznak.


TASR/pravda.sk/para