"A Gorilla-iratok jelentős része a SIS-től származik" - állítja a rendőrség

2015. február 2. - 09:48 | Belföld

Három év elteltével a rendőrség Gorilla-ügyet vizsgáló különleges csoportja arra jutott, hogy a Gorilla-iratok a szlovák titkosszolgálattól (SIS) származnak.

"A Gorilla-iratok jelentős része a SIS-től származik" - állítja a rendőrség

"Az eredetisége a jelentős részét tekintve beigazolódni látszik. Titkosított információk lévén azonban részletesebben nem nyilatkozhatunk róla" - jegyezte meg Marek Gajdoš, a vizsgálati csoport vezetője. Hozzátette, hogy a rendőrség ugyanakkor továbbra is vizsgálja az eredetiségét.

Míg Gajdoš a titkosítás miatt nem kívánt többet mondani, addig a SIS úgy reagált, hogy nem tervezik a titkosítás feloldását. Branislav Zvara szóvivő egyúttal közölte, hogy nem foglalnak állást a vizsgálattal kapcsolatban, hogy ne befolyásolják annak kimenetelét, ugyanakkor mint mondta, mindenben együttműködnek a vizsgálati szervekkel.

2011 áprilisában, még mielőtt a Gorilla-iratok nyilvánosságra kerültek volna, Dobroslav Trnka akkori főügyész asztalán is megjelentek, de ő a beosztottjait arra utasította, hogy ne foglalkozzanak az iratokkal, mert kételyek merülnek fel az eredetükkel kapcsolatban.

"A bizonyíthatatlant és igazolhatatlant vizsgáljuk, előfordulhat, hogy hírszerzési játszadozásról van szó, és kíváncsi volnék, melyik ügyész vállalná mindezt a nevével" - közölte akkor Trnka a felügyelő ügyész jelentésében.

Azzal is érvelt, hogy olyan események átiratáról van szó, amelyek vagy nem történtek meg, vagy a benne szereplők megzsarolása céljából született.

A vizsgálati csoport vezetője, Gajdoš januárban az Aktualne.sk hírportának erősítette meg, hogy a Gorilla-iratokban szereplő számos információ beigazolódott.

A Penta a kezdetektől fogva visszautasítja, hogy ebben részt vett volna.

SME/para