Már csak egy ember áll Róbert Bezák rehabilitációjának útjában

2015. február 2. - 10:58 | Belföld

Tavaly novemberben merült fel, hogy Ferenc pápa rehabilitálná a leváltott nagyszombati érseket, Róbert Bezákot. A folyamat azóta elkezdődött, és Tomáš Halík cseh katolikus pap szerint már csak egy személy áll ennek útjában - írja a Pluska.sk.

Már csak egy ember áll Róbert Bezák rehabilitációjának útjában

A Denník N című lapnak adott interjújában Halík arról beszélt, hogy Bezák bizonyára számíthat bizonyos fokú rehabilitációra, amint ez az általa meg nem nevezett személy távozik hivatalából.

Azt is mondta, kár, hogy Bezák nem öt évvel később, Ferenc pápa idején lett érsek, mivel azóta a hozzá, mármint Bezákhoz hasonló érsekek egyre nagyobb számban jelennek meg az egyházmegyék élén.

A Pluska megkérdezte František Mikloško korábbi politikust kérdezte arról, vajon ki lehet ez a bizonyos személy, akinek nevét Halík nem árulta el. "Már csak egyetlen ember van, akinek ebben benne van a keze, mégpedig nem más, mint a Püspöki Kongregációt vezető Marc Ouellet bíboros. Ő viszont egyelőre nem tervezi a távozását" - jelentette ki.

Arra nem tudott válaszolni, hogy belátható időn belül távozhat-e, azonban szerinte a Ferenc pápa által képviselt szellemiség ebbe az irányba mutat. "Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az egész egyház megváltozik, de autoritására lehet támaszkodni" - felelte a kérdésre.

Pluska.sk/para

Címkék: Róbert Bezák