Hedvignek mégis bíróság elé kell állnia

2015. február 3. - 10:23 | Belföld

A Nyitrai Járásbíróság tavaly decemberben elutasította a főügyészség vádindítványát - melyben hamis tanúzással vádolták meg a jelenleg magyar állampolgárként Győrben élő Žák-Malina Hedviget.

Hedvignek mégis bíróság elé kell állnia

A másodfokon eljáró Nyitrai Kerületi Bíróság viszont megszüntette a járásbíróság döntését, így Hedvignek várhatóan bíróság elé kell állnia. A kerületi bíróság zárt ülésen hozta meg a döntést. Az indoklást még nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy az ügyet "visszaadják" a járásbíróságnak, mely hamarosan kkitűzi az első tárgyalás időpontját.

A Nyitrai Járásbíróság tavaly decemberben azért utasította el a főügyészség vádindítványát, mert sérült a vádlott védelemhez való joga. Hedvig ugyanis már magyar állampolgár, az ügyészség pedig nem fordíttatta le magyarra a vádiratot, pedig a vádlott erre jogosult. Igaz, hogy mivel tud szlovákul, a fordításról lemondhatott volna, azonban az ügyész egyáltalán nem tájékoztatta erről a jogáról. Miután a járásbíróság elutasította a vádindítványt, a főügyészség panasszal élt - ebből kifolyólag született meg a másodfokú bíróság szóban forgó döntése.

Az Új Szó azt írja, mivel eljárásbeli hiányosságok már nem akadályozzák a pert, a hamis tanúzás ügyében várhatóan heteken belül kitűzik a tárgyalást.

(tasr/parameter)