Kiska mindenképp kifizeti a 60 ezer eurós kártérítést Jozef Čentéšnek

2015. február 3. - 12:29 | Belföld

Az elnöki hivatalnak megoldást kell találnia arra, hogy 60 ezer eurós kártérítést fizessen Jozef Čentéšnek, akit nem nevezett ki megválasztása ellenére főügyésznek még 2012-ben Ivan Gašparovič.

Kiska mindenképp kifizeti a 60 ezer eurós kártérítést Jozef Čentéšnek

Az elnöki hivatal képviselők által jóváhagyott költségvetésének elfogadásakor nem számoltak ezzel a kiadással. Roman Krpelan, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának vezetője kijelentette, rajta vannak az ügyön és mindent megtesznek annak érdekében, hogy teljesítsék az Alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntését.

Az Alkotmánybíróság december elején határozott úgy, hogy Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök 2012-ben megsértette Jozef Čentéš alkotmányos jogait azzal, hogy megválasztása ellenére nem nevezte ki őt főügyésznek. Az Alkotmánybíróság semmissé tette Gašparovič döntését és kártérítést határozott meg Jozef Čentéš számára 60 ezer euró értékben. Čentéš korábban kijelentette, hogy az összeget a Plamienok gyerek hospice-nak és a VIA IURIS szervezetnek adományozza.

Jozef Čentéšt 2011. Június 17-én választotta meg a parlament Szlovákia főügyészének. A jelenlévő 89 képviselő közül 79-en tették le mellette a voksukat. Ivan Gašparovič hosszú ideig nem hozott döntést ezzel kapcsolatban, később pedig elutasította Čentéš kinevezését, aki emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az elfogultsági indítványok miatt nem volt képes sokáig dönteni az Alkotmánybíróság. Az új szlovák államfő, Andrej Kiska visszavonta az összes indítványt, amit még elődje nyújtott be az üggyel kapcsolatban.

SITA, sme.sk/para